Germania ia in calcul o IESIRE a Greciei din zona euro pentru 5 ani. Negocierile continua intens

news

Germania ia in calcul o iesire temporara a Greciei din zona euro pe o durata de cinci ani daca Atena nu-si va ameliora propunerile de reforme, chiar daca subiectul nu a fost abordat sambata la reuniunea Eurogrupului de la Bruxelles, relateaza AFP, care citeaza o sursa europeana, si cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), preluat de DPA.

„Exista doua alternative: fie o ameliorare a propunerilor, fie un ‘Grexit’ temporar”, a declarat aceasta sursa pentru AFP, citand un document pregatitor german in circulatie, dar care nu a fost distribuit sambata la reuniunea ministrilor de finante din zona euro. Potrivit FAZ, acest document a fost insa trimis altor tari din zona euro sambata.

Un oficial al guvernului grec citat de Reuters a confirmat ca ministrul de finante german Wolfgang Schauble nu a ridicat in cadrul reuniunii Eurogrupului chestiunea suspendarii temporare a Greciei din zona euro.

Ministrul german de finante a refuzat sa comenteze informatia.

Documentul de o pagina scurs in media germana noteaza ca din propunerile de reforma ale Atenei pentru a obtine un nou program de ajutor lipsesc „masuri sectoriale vitale pentru modernizarea tarii, sustinerea cresterii economice si dezvoltarea sustenabila pe termen lung”, scrie ziarul.

Acesta ar fi motivul pentru care propunerile grecilor nu pot reprezenta baza pentru un nou imprumut pe trei ani, adauga FAZ, citand acest document.

In viziunea Ministerului de Finante german nu ar ramane decat doua cai de urmat. Prima dintre ele ar fi ca Grecia sa-si imbunatateasca propunerile rapid si cuprinzator, cu sprijinul deplin al parlamentului grec.

Ministerul sugereaza ca Grecia ar trebui sa transfere 50 de miliarde de euro in bunuri intr-un fond care sa le valorifice si sa diminueze datoria tarii, mai scrie FAZ, citat de Agerpres.

O a doua optiune ar fi negocierea cu Atena a unui „time-out”, adica a unei „pauze”. Aceasta alternativa prevede ca Grecia sa paraseasca zona euro timp de cinci ani si restructurarea datoriei sale. Tara ar continua sa ramana in UE si ar beneficia de „sprijin umanitar, tehnic si de sustinere a cresterii”, mai scrie FAZ.

Eurogrupul si-a suspendat lucrarile care vor continua duminica

Ministrii de finante din zona euro reuniti la Bruxelles pentru a discuta un eventual plan de salvare financiara a Greciei si-au suspendat lucrarile in cursul noptii de sambata si le vor relua duminica, a facut cunoscut finlandezul Alexander Stubb, citat de AFP.

„Finalul sesiunii eurogrupului. Vom continua maine”, a scris ministrul finlandez intr-un mesaj laconic pe Twitter, dupa noua ore de discutii axate pe garantiile cerute Atenei de zona euro pentru un nou plan de sustinere financiara a tarii, aflata in pragul falimentului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: