Germania isi va transforma armata in „coloana vertebrala” a apararii Europei: „Partenerii nostri din Europa, America de Nord si din lume se asteapta ca noi sa ne asumam aceasta responsabilitate”

externe

Boris Pistorius, avertisment, decenii, confruntare, Germania, Rusia

Germania intentioneaza sa accelereze reformele, ca parte a unei reorganizari a armatei tarii, a subliniat ministrul apararii Boris Pistorius intr-un document prezentat joi la Berlin, relateaza Deutsche Welle.

Reorganizarea armatei urmareste sa faca fortele sale mai capabile sa apere Germania si aliatii sai. „Trebuie sa fim coloana vertebrala a descurajarii si a apararii colective in Europa. Propria noastra populatie, precum si partenerii nostri din Europa, America de Nord si din lume se asteapta ca noi sa ne asumam aceasta responsabilitate”, se arata in noile orientari in materie de aparare.

Bundeswehr, asa cum este cunoscuta armata germana, „trebuie sa fie pregatita pentru razboi in toate domeniile. Acest lucru inseamna ca personalul si echipamentul sau trebuie sa fie orientate spre indeplinirea misiunilor”, se mai arata in document.

Acesta a continuat spunand ca o armata bine echipata, capabila de victorie in lupte de mare intensitate in orice moment, „este singura modalitate de a asigura o descurajare credibila si pacea”.

Documentul de 19 pagini reflecta schimbarea majora a politicii de aparare, cunoscuta sub numele de „Zeitenwende”, anuntata de cancelarul german Olaf Scholz in urma invaziei Rusiei in Ucraina in februarie 2022.

„Odata cu Zeitenwende, Germania devine o tara matura in ceea ce priveste politica de securitate”, a declarat Pistorius.

Intr-un editorial pentru ziarul Tagesspiegel inainte de publicarea orientarilor, Pistorius a declarat ca razboiul de agresiune al Rusiei impotriva Ucrainei a aratat ca Europa se confrunta cu o noua amenintare militara, ceea ce a modificat in mod fundamental rolul Germaniei si al Bundeswehr-ului.

Ca atare, documentul a evidentiat oficial Rusia ca fiind principala amenintare pe termen lung la adresa pacii si securitatii cu care se confrunta Germania si aliatii sai europeni.

Anul trecut, Germania a infiintat un fond special de 100 de miliarde de euro pentru achizitionarea de arme moderne, iar tara s-a angajat, de asemenea, sa atinga obiectivul NATO de a cheltui cel putin 2% din PIB-ul national pentru aparare incepand cu 2024.

Noul document privind politica de aparare solicita factorilor de decizie din guvernul german si din armata sa ia masuri pentru accelerarea achizitiilor de echipamente si a programelor de productie de armament.

Armata si guvernul german au fost criticate in trecut pentru ritmul lent al achizitiilor. De asemenea, raportul indeamna oficialii sa foloseasca exceptiile existente pentru a atribui contractele mai rapid, precum si sa faca presiuni pentru modificarea legii, daca este necesar.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: