Germania merge pe urmele Frantei: Sindicatele din transporturi se pregatesc de greva si forteaza anularea unor trenuri si a unor zboruri de pe principalele aeroporturi

externe

Germania se pregateste, luni, de perturbari majore in transportul la nivel national, dupa ce sindicatele au anuntat o greva de o zi in sectorul transporturilor. Toate trenurile pe distante lungi vor fi anulate precum si majoritatea celor regionale, potrivit operatorul feroviar german Deutsche Bahn citat de DW.

Decizia a venit dupa ce sindicatele EVG si Verdi au anuntat o greva menita sa paralizeze sectiuni mari ale sistemului de transport public.

Angajatii din multe sectoare cer majorari semnificative ale salariilor pentru a tine pasul cu inflatia constant ridicata.

„Acest lucru va afecta toate operatiunile feroviare germane, deoarece angajatii din Deutsche Bahn si alte companii feroviare au fost chemati la greva”, a spus operatorul intr-un comunicat. „Traficul pe distante lungi al Deutsche Bahn este, prin urmare, complet intrerupt”.

„Potrivit declaratiilor sindicatului, primele efecte ale grevei angajatilor sunt posibile inca de duminica seara. Si marti, numeroase trenuri vor fi anulate din cauza efectelor grevei”, a adaugat acesta.

Compania i-a indemnat pe pasageri sa amane calatoriile planificate pentru luni, acolo unde este posibil.

Dupa anunturile sindicatului, Aeroportul Frankfurt, cel mai aglomerat din Germania, a anuntat ca va anula luni toate zborurile regulate.

Aeroportul din Munchen, al doilea cel mai aglomerat al tarii, a declarat ca nu vor fi zboruri de pasageri duminica si luni.

Cele doua sindicate, reprezentand mii de muncitori, au cerut o greva majora in transporturi, ca parte a eforturilor lor pentru a obtine salarii mai bune.

Actiunea, care va dura o zi, va afecta trenurile, avioanele, transportul maritim si traficul local.

Aceste greve sunt cele mai recente dintr-o serie de proteste ale sindicatelor din transporturi din ultimele luni, in conditiile in care germanii se lupta cu o rata a inflatiei de peste 8% dupa ce in urma invaziei Rusiei in Ucraina ua crescut preturile alimentelor si energiei.

Frank Werneke, seful Verdi, a declarat ca greva va avea un „efect masiv” in toata tara.
Aproape 380.000 de pasageri „nu vor putea calatori” din cauza grevelor, a avertizat ADV, asociatia germana a aeroporturilor.

Aproximativ 120.000 de angajati Verdi care lucreaza in toate aeroporturile germane, cu exceptia Berlinului, lucratori de tranzit in sapte din cele 16 state ale Germaniei si lucratori din traficul rutier si portuar, sunt asteptati sa participe la greva.

Greva este programata sa inceapa luni la miezul noptii si va afecta serviciile pe tot parcursul zilei.
Aproximativ 2,5 milioane de oameni care lucreaza in sectorul public sunt reprezentati de Verdi in negocierile salariale, iar 230.000 de lucratori de la Deutsche Bahn si companiile de autobuze sunt reprezentati de EVG.

EVG cere o crestere a salariului cu 12%, sau cel putin 650 EUR pe luna, in timp ce Verdi cere o crestere a salariului cu 10,5% sau 500 EUR pe luna.

„Reprezentam muncitorii care fac aceasta tara sa functioneze si care sunt platiti mult prea prost pentru a face acest lucru”, a declarat Werneke.

El a adaugat ca ofertele inadecvate din partea angajatorilor i-au determinat sa „actioneze ca o forta unita” cu EVG.

Operatorul feroviar Deutsche Bahn si alti angajatori publici propun o crestere a salariului mediu cu 5% si o plata unica de pana la 2.500 de euro. Cu toate acestea, cresterea salariala oferita este mai mica decat rata inflatiei din 2022 de 6,9%.

„Nu dorim escaladarea situatiei. Vrem o oferta negociabila”, a declarat Martin Burkert, seful EVG.
Deutsche Bahn a condamnat grevele planificate ca fiind inutile si nefondate, insistand ca oferta sa de crestere a salariilor este rezonabila.

„EVG trebuie sa isi asume responsabilitatea si sa revina imediat la masa negocierilor”, a declarat Martin Seiler, director de personal la Deutsche Bahn. „Angajatii si pasagerii nostri au acum nevoie de o solutie rapida, nu de o greva”, a adaugat el.

Ralph Beisel, directorul general al asociatiei aeroportuare ADV, a denuntat si greva planificata. El a spus ca protestele au fost influentate de demonstratiile din Franta. „Grevele anuntate pentru luni depasesc orice nivel imaginabil si justificabil”, a declarat Beisel.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: