Germania: Ministrul de finante respinge propunerea cancelarului Scholz pentru un salariu minim de 15 euro pe ora. „Stabilirea salariilor nu este o chestiune care tine de competenta partidelor”

externe

Olaf Scholz

Ministrul federal de finante Christian Lindner (FDP) a respins propunerea cancelarului Olaf Scholz (SPD) de marire a salariului minim. „Acordul de coalitie pentru aceasta legislatura prevede in mod clar ca stabilirea salariilor nu este o chestiune care tine de competenta partidelor”, a declarat el pentru grupul media Funke, relateaza publicatia germana Zeit.

Scholz se pronuntase in favoarea cresterii salariului minim la 14 euro intr-o prima etapa si ulterior la 15 euro. El nu a mentionat perioadele de timp in care ar trebui sa se intample acest lucru. Salariul minim este de 12,41 euro de la inceputul anului si se asteapta ca la sfarsitul anului sa creasca cu 41 de centi.

Cresterile salariului minim sunt stabilite de o comisie formata din reprezentanti ai patronatelor si sindicatelor. Cu toate acestea, in ultima vreme s-au inmultit apelurile pentru un salariu minim de 15 euro din randurile SPD si ale Verzilor.

Lindner a criticat acest demers, care a ignorat prevederile acordului de coalitie. SPD face in mod continuu propuneri care nu se incadreaza in acordul de coalitie, a declarat liderul FDP. „Singurul lucru nou este ca acum este implicat si cancelarul”, a mai spus el.

Secretarul general al SPD, Kevin Kuhnert, s-a pronuntat si el impotriva stabilirii salariului minim pe cale politica. „Comisia pentru salariul minim este si ramane locul predestinat pentru a decide cu privire la evolutia salariului minim”, a declarat el pentru Tagesspiegel.

„Aceste decizii pot fi acceptate doar daca sunt obtinute prin consens intre angajatori si angajati – in baza negocierii colective”, a continuat Kuhnert.

Salariul minim fusese deja majorat o data politic, ocolind comisia – dupa ultimele alegeri federale. Cresterea la 12 euro a fost una dintre promisiunile electorale centrale ale lui Scholz si ale SPD.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: