Germania modifica legislatia pentru a accelera deportarile imigrantilor ilegali

externe

olaf scholz

Guvernul federal vrea sa expulzeze mai rapid solicitantii de azil respinsi fara drept de sedere. Potrivit unor surse guvernamentale, cabinetul federal a aprobat un proiect de lege in acest sens, prezentat de ministrul de interne Nancy Faeser (SPD), relateaza Der Spiegel.

Printre altele, proiectul de lege prevede o prelungire a duratei maxime a asa-numitei detentii in asteptarea plecarii, de la 10 la 28 de zile. In plus, sunt prevazute competente extinse ale autoritatilor si masuri mai dure impotriva traficantilor. Prin aceasta lege, guvernul federal doreste sa reduca numarul de deportari care esueaza. Ea mai trebuie sa fie adoptata de Bundestag.

Atat cancelarul Olaf Scholz, cat si Faeser au subliniat necesitatea de a accelera deportarile. Scholz a declarat: „Trebuie sa ii deportam pe cei care nu au dreptul de a ramane in Germania”. Cei care nu au nicio perspectiva de a ramane in Germania „pentru ca nu pot invoca motive de protectie trebuie sa se intoarca”, a spus cancelarul. Declaratiile au declansat o dezbatere aprinsa chiar si in cadrul SPD.

Pachetul de masuri privind migratia a fost convenit in cadrul coalitiei guvernamentale. Acesta include, de asemenea, oportunitati de angajare mai rapida pentru refugiati.

Ministerul Federal de Interne estimeaza numarul persoanelor care sunt obligate sa paraseasca tara la aproximativ 50.000. Faeser subliniase ca anul acesta numarul deportarilor a fost cu aproximativ 27% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. In cadrul coalitiei, exista unele critici la adresa inaspririi legii, chiar si in cadrul SPD. Cu toate acestea, decizia este o lovitura dura mai ales pentru Verzi, care au o pozitie mai putin stricta in ceea ce priveste politica de azil si migratie.

Organizatia de refugiati Pro Asyl a criticat planurile coalitiei de guvernare pentru mai multe deportari ca fiind o „inasprire discutabila a regulilor statului de drept”. Proiectul de lege al lui Faeser prevede „incalcari grave ale drepturilor fundamentale fara nicio proportionalitate”, a declarat organizatia chiar inainte de decizia cabinetului federal. Proiectul de lege ar incuraja si mai mult populismul de dreapta si nu ar usura situatia municipalitatilor, asa cum se pretinde.

„Normele mai stricte de expulzare vor duce cu greu la o crestere semnificativa a numarului de persoane expulzate”, a explicat Wiebke Judith, purtator de cuvant al Pro Asyl.

Masurile propuse de ministrul de interne Faeser interfereaza, printre altele, cu drepturile constitutionale de baza cum ar fi libertatea, inviolabilitatea domiciliului, precum si cu viata privata, a explicat Pro Asyl.

In plus, Pro Asyl a criticat dezbaterea publica privind persoanele care sunt obligate sa paraseasca tara ca fiind „adesea distorsionata”. Organizatia s-a indoit ca legea privind expulzarea va duce la o usurare a situatiei municipalitatilor in ceea ce priveste primirea refugiatilor. In prezent, 71% dintre persoanele care solicita azil primesc protectie in Germania. Acest lucru dovedeste ca „marea majoritate a persoanelor care vin in Germania si cer protectie au motive intemeiate pentru a cere azil.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: