Germania nu a luat inca o decizie privind trimiterea de tancuri Leopard in Ucraina, dar nici SUA nu trimit Abrams

externe

tanc leopard, germania

Germania nu a decis inca daca va trimite tancuri Leopard in Ucraina sau daca va permite altor tari sa le doneze pe ale lor, in ciuda presiunilor asupra Berlinului, informeaza BBC.

In cadrul intalnirii de vineri a oficialilor si ministrilor apararii a 54 de tari de la baza aeriana Ramstein din Germania, tarile occidentale au convenit sa furnizeze mai multe vehicule blindate si sisteme de aparare aeriana.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a facut mai devreme un apel ca Occidentul sa trimita tancuri pentru a respinge fortele armate ale Rusiei.

Ministrul polonez de externe a criticat reticenta Germaniei. „Inarmarea Ucrainei pentru a respinge agresiunea rusa nu este un fel de exercitiu de luare a deciziilor. Sange ucrainean este varsat cu adevarat. Acesta este pretul ezitarii cu privire la livrarile Leopard. Avem nevoie de actiune, acum”, a scris Zbigniew Rau pe Twitter.

In ciuda lipsei de decizie a Germaniei privind trimiterea de tancuri, tarile occidentale au angajat miliarde in alte arme.

Ucraina vrea Leopard 2 de fabricatie germana, deoarece sunt usor de intretinut si concepute special pentru a concura cu tancurile rusesti T-90.

Se crede ca exista peste 2.000 de tancuri Leopard 2 in intreaga lume si presedintele Zelenski crede ca 300 dintre ele ar ajuta sa se asigure ca poate invinge Rusia.

Cu toate acestea, in conformitate cu legile germane privind exporturile, alte tari care doresc sa furnizeze Leopard 2 – cum ar fi Polonia si Finlanda – nu pot face acest lucru pana cand Berlinul nu isi da acordul.

La inceputul acestei saptamani, o sursa guvernamentala de la Berlin a declarat ca Germania a luat o decizie privind furnizarea tancurilor – care ar fi facuta cu conditia ca si SUA sa trimita tancul de lupta M1 Abrams. Dar, in urma intalnirii de vineri de la Ramstain, secretarul american al Apararii Lloyd Austin a negat ca Berlinul ar astepta ca SUA sa faca prima miscare.

Vorbind despre contributia mai larga a Germaniei la apararea Ucrainei, Austin, a spus: „Sunt un aliat de incredere, sunt asa de foarte, foarte mult timp si cred cu adevarat ca vor continua sa fie un aliat de incredere.”

El le-a spus reporterilor ca alte tari furnizeaza tancuri Ucrainei, insa SUA nu vor trimite nici ele tancuri Abrams. „Nu am niciun anunt de facut cu privire la M1s [Abrams] si l-ati auzit pe ministrul german al apararii spunand ca nu au luat o decizie cu privire la Leopard”.

In ciuda ezitarii cu privire la tancurile Abrams, SUA au anuntat un nou sprijin in valoare de peste 2,5 miliarde de dolari saptamana aceasta, inclusiv vehicule blindate. Printre altele Pentagonul a promis inca 59 de vehicule blindate Bradley, 90 de vehicule de transport de trupe Stryker si sisteme de aparare aeriana Avenger.

Dupa reuniunea de joi din Estonia, noua natiuni europene au promis, de asemenea, mai mult sprijin pentru Ucraina. Acestea au inclus:
Marea Britanie – 600 de rachete Brimstone
Danemarca – 19 obuziere autopropulsate Caesar de fabricatie franceza (tun)
Estonia – obuziere, munitie, vehicule de sprijin si lansatoare de grenade antitanc
Letonia – Sisteme de aparare antiaeriana Stinger, doua elicoptere si drone
Lituania – tunuri antiaeriene si doua elicoptere
Polonia – tunuri antiaeriene S-60 cu 70.000 de piese de munitie
Republica Ceha – produc in continuare munitie de calibru mare, obuziere si APC-uri
Tarile de Jos – sprijinul se asteapta sa fie detaliat vineri.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: