externe

Germania nu vrea ca in Ucraina sa ajunga avioane de lupta: „Nu vrem ca NATO sa devina participant in acest razboi”

Ministrul german de externe Annalena Baerbock si-a exprimat joi rezervele privind cererea Ucrainei de a fi aprovizionata cu avioane de lupta occidentale la inceputul reuniunii ministrilor de externe din statele G7 din localitatea Wangels, de pe coasta nordica a Germaniei, relateaza dpa.

Annalena Baerbock a trimis la respingerea de catre statele occidentale a apelului Ucrainei de instituire a unei zone de interdictie aeriana deasupra tarii. Ea a adaugat ca „am adoptat de asemenea o pozitie clara” in privinta furnizarii de materiale pentru avioane.

Sefa diplomatiei germane a spus ca in timpul vizitei ei la Kiev de marti a „vorbit despre cum putem sprijini Ucraina, in special cu lucruri care tin de rezilienta lor, de capacitatea lor de a se apara, fara a contribui la o situatie in care NATO sa devina participant in acest razboi”.

Ministrul ucrainean Dmitro Kuleba a fost invitat sa se alature discutiilor vineri. Cu prilejul unei vizite recente in Germania, el a cerut ca tarii sale sa-i fie furnizate avioane de lupta moderne si sisteme de aparare anti-racheta. Potrivit AFP, la discutii urmeaza sa participe si ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

Annalena Baerbock a mai spus cu acest prilej ca tarile cele mai defavorizate trebuie sa fie protejate de repercusiunile razboiului din Ucraina, relateaza AFP.

„Fiind tarile cele mai industrializate, avem o responsabilitate speciala”, a estimat Annalena Baerbock la inceputul reuniunii care dureaza pana sambata.

Ministrii vor discuta in special despre mijloacele „de a debloca blocada cerealelor” provocata de Rusia.

„2,5 milioane de tone de cereale sunt in prezent blocate in special in portul ucrainean Odesa, reprezentand provizii alimentare pentru un milion de persoane in lume”, a spus sefa diplomatiei germane.

„Tarile africane si din Orientul Mijlociu au nevoie de aceste cereale de urgenta”, a adaugat ea, precizand ca „aceasta criza alimentara este agravata si mai mult de efectele schimbarilor climatice la nivel mondial”.

„Bineinteles, vom discuta despre continuarea sustinerii noastre pentru Ucraina, dar si despre cum le putem veni in ajutor celor mai saraci in aceasta situatie”, a spus ea.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Soc la Tokyo, India depaseste Japonia in topul economiilor mondiale. Japonia ajunge pe locul cinci

Anuntul potrivit caruia, in 2025, India va depasi Japonia in ceea ce priveste produsul intern…

52 de minute ago

Geoana, atacat violent de Tudose de la PSD: „Nu-l voteaza nimeni. Sunt satul de Batmani! Il sustinem pe Marcel Ciolacu la prezidentiale”

Vicepresedintele PSD Mihai Tudose il ironizeaza pe Mircea Geoana si minimizeaza sondajele care ii dau…

46 de minute ago

Rusia sustine ca a capturat inca cinci sate in regiunea Harkov. Peste o mie de oameni evacuati din calea razboiului

Ministerul rus al Apararii a anuntat sambata ca fortele sale au cucerit cinci sate de…

2 ore ago

Tudose, campanie pentru Ciolacu: „Sunt geniali covrigii de Buzau. Daca am de ales intre rosii si un covrig de Buzau, aleg covrigul de Buzau”

Mihai Tudose, care ocupa prima pozitie pe lista PSD-PNL la europarlamentare, sustine ca sunt ”geniali”…

2 ore ago

Polonia anunta construirea de „fortificatii” la granita cu Belarus: „Avem de-a face cu un razboi hibrid care avanseaza”

Premierul polonez Donald Tusk a declarat sambata ca vor incepe lucrarile pentru intarirea intregii frontiere…

2 ore ago