Germania: PSD-ul lui Scholz, in picaj sever in sondaje din cauza ezitarilor cu Ucraina. Verzii pro-Kiev, crestere uriasa. Pe primul loc revine CDU

externe

SPD, principalul partid de guvernamant din Germania, a scazut semnificativ in sondaje si a pierdut un sir de alegeri locale din cauza ezitarilor pe care cancelarul Olaf Scholz le-a avut in privinta Ucrainei, careia i-a promis sprijin masiv si a intarziat sa il trimita.

Social-democratii, care castigasera ultimele alegeri cu 26% si la inceputul anului si aveau scoruri de 28-30% in sondaje, au scazut in ultimele 3 luni masiv si au ajuns la 19 sau 20%, in functie de casele de sondare.

Partidul a ajuns al treilea al tarii in preferintele electoratului. Liderul in sondaje este CDU/CSU, de centru-dreapta, cotat la aproximativ 28%.

Pe locul al doilea sunt Grune (Verzii), care au acum 23-24%, fata de 15% la alegerile parlamentare din 2021. Desi acest partid ecologist face parte din coalitia de guvernare cu SPD, faptul ca a avut o pozitie de sprijin pentru Ucraina, chiar fortandu-l pe Scholz sa fie mai ferm cu Rusia si sa sprijine mai mult Ucraina.

Verzii, care decenii la rand au fost considerati pacifisti, uneori ducand aceasta politica la extrem, au devenit mult mai centristi si axati pe o politica ferma fata de statele agresive pe plan international.

Cancelarul social-democrat german a facut numeroase promisiuni pe care le-a incalcat. El a cedat anuntand livrarea de tancuri, dupa luni de presiuni ale partenerilor, apoi a amanat in mod repetat trimiterea lor si a venit cu propunerea de a livra arme antitanc pe care Ucraina nici macar nu le ceruse.

Scholz a mai blocat si vanzarea de arme catre Ucraina ale unor producatori germani privati, atragandu-si critici numeroase atat din partea partenerilor de guvernare Verzi si liberali de la FDP. Politica sa fata de Rusia a fost considerata prea moderata in conditiile in care statul condus de la Moscova a invadat Ucraina si continua sa comita crime acolo.

Pe de alta parte, Germania s-a aliniat totusi sanctiunilor anti-Rusia si a anuntat o crestere istorica a bugetului sau de aparare, inclusiv un fond de inarmare de 100 de miliarde de euro.

Ezitarile lui Scholz au costat SDP-ul, care a suferit 2 infrangeri usturatoare consecutive in alegerile locale din Schwlesig-Holstein si din Rinul de Nord-Westfalia, acesta fiind cel mai important stat german. Ambele infrangeri au venit cu cele mai mici scoruri din istorie pentru SDP, care a fost mereu puternic acolo in trecut.

Mai mult despre: ,

Comentarii: