Germania: Noi raiduri contra extremistilor Reichsburger. Perchezitii la membri ai serviciilor de securitate, ofiteri de politie, rezervisti si la un capitan de nava

externe

Un ofiter de politie din Germania a fost ranit, miercuri, in timpul unor perchezitii la mai multe proprietati din toata tara, in cadrul unei operatiuni care vizeaza miscarea de extrema dreapta Reichsburger (Cetateni ai Reichului), acuzata de complot pentru rasturnarea guvernului, potrivit The Guardian.

O persoana a fost retinuta pentru mai multe acuzatii de tentativa de omor si vatamare corporala grava, dupa ce au fost trase focuri de arma in orasul Reutlingen de langa Stuttgart, au declarat procurorii.

Perchezitiile de miercuri urmeaza raidurilor din decembrie, cand politia a dejucat un complot al membrilor miscarii Reichsburger, care nu recunoaste Germania moderna ca stat legitim, de a organiza o lovitura de stat violenta si de a-l instala pe aristocratul Heinrich al XIII-lea, print de Reuss drept lider national.

Raidurile din opt landuri germane si din Elvetia au vizat cinci persoane suspectate ca apartin unei organizatii teroriste si alte 14 persoane care nu erau suspecte, dar care ar fi putut detine material util, au spus procurorii.

Spiegel Online a scris ca printre suspectii si martorii ale caror proprietati au fost perchezitionate se numara mai multi membri ai serviciilor de securitate germane, trei ofiteri de politie, patru rezervisti si un capitan de nava, se arata in comunicat.

Serviciul federal de informatii intern al Germaniei, Bundesamt fur Verfassungsschutz, a pus sub observatie miscarea Reichsburger in 2016.

Astazi, agentia spune ca aproximativ 21.000 de oameni au aderat la miscare, aproximativ 5% dintre ei fiind considerati extremisti de extrema dreapta. Autoritatile sunt ingrijoarate in special de faptul ca miscarea detine arme.

Ministrul german al justitiei, Marco Buschmann, a scris miercuri pe Twitter ca „Procurorii federali au perchezitionat astazi 20 de proprietati. Masura este legata de miscarea Reichsburger. Un politist a fost impuscat. Asta arata cat de periculoase sunt misiunile. Este de datoria autoritatilor sa dezarmeze Reichsburger.”

Persoana arestata a fost tratata initial mai degraba ca un martor decat ca un suspect. La intrarea in apartamentul sau, politistii s-au identificat, au spus procurorii.

„L-au gasit pe suspect in camera de zi, unde tinea deja o arma de calibru mare indreptata spre ofiteri”, au spus acestia, adaugand ca individul a ignorat cererile repetate de a pune arma jos.

„Intr-un schimb de focuri, un ofiter de politie a fost impuscat in brat”, au spus procurorii intr-un comunicat. Suspectul a fost retinut.

Ministrul de interne, Nancy Faeser, a spus ca legile privind armele trebuie inasprite in Germania.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: