externe

Germania recunoaste ca a comis „genocid” in Namibia: „Vom cere iertare Namibiei si descendentilor victimelor pentru atrocitatile comise”

Berlinul recunoaste oficial ca genocid atrocitatile comise de puterile coloniale germane impotriva grupurilor etnice Herero si Nama din Namibia de astazi, informeaza vineri dpa si AFP, citate de Agerpres.

„Vom califica acum oficial acele evenimente drept ceea ce sunt din punctul de vedere de astazi: un genocid. In lumina responsabilitatii istorice si morale a Germaniei, vom cere iertare Namibiei si descendentilor victimelor pentru atrocitatile comise”, a facut cunoscut intr-un comunicat difuzat vineri ministrul de externe german Heiko Maas.

„Intr-un gest de recunoastere a suferintei incomensurabile create victimelor, vrem sa sustinem Namibia si pe descendentii victimelor cu un program substantial de 1,1 miliarde de euro pentru reconstructie si dezvoltare”, se adauga in comunicat. Banii vor finanta programe de infrastructura, sanatate si instruire in beneficiul direct al comunitatilor afectate, pe o perioada de 30 de ani.

Anuntul oficial vine dupa ce delegatii din cele doua tari au cazut de acord, dupa aproape sase ani de negocieri, asupra unei declaratii politice in acest sens, care urmeaza inca sa fie semnata. De asemenea, presedintele german Frank Walter Steinmeier urmeaza sa ceara oficial iertare pentru aceste atrocitati in cadrul unei ceremonii in parlamentul namibian.

Guvernul german a subliniat pe de alta parte vineri ca recunoasterea genocidului si crearea acestui fond nu creeaza o baza juridica pentru solicitari de compensatii, insistand ca este vorba de o obligatie politica si morala.

„Sunt bucuros si recunoscator ca a fost posibil sa ajungem la un acord cu Namibia cu privire la modul in care sa tratam impreuna cel mai sumbru capitol al istoriei noastre comune. (…) Recunoasterea vinei si faptul ca ne cerem iertare sunt un pas important in remedierea acelor crime si conturarea unui viitor impreuna”, a mai spus Maas.

Guvernul german si-a recunoscut anterior ‘responsabilitatea morala’ pentru aceste omoruri, pe care un ministru le-a descris ca genocid, dar Berlinul a evitat sa prezinte scuze oficiale pentru a evita sa dea curs cererilor de despagubiri. In 2015 a inceput negocieri oficiale cu guvernul Namibiei in legatura cu aceste cereri.

In 2018, Germania a restituit Namibiei craniile si alte oseminte ale indigenilor masacrati care in perioada coloniala au fost folositi pentru experimente care sa sustina teoria superioritatii rasiale a europenilor.

Mii de membri ai triburilor Herero si Nama au fost omorati de fortele coloniale germane intre 1904 si 1908, dupa ce triburile s-au rasculat impotriva ocupatiei germane in ceea ce se numea atunci Africa Germana de Sud-Vest (1884-1915). Supravietuitorii au fost impinsi in desert, unde multi au sfarsit in lagare de concentrare ca sclavi si au murit de frig, malnutritie si epuizare. Se estimeaza ca 65.000 din cei 80.000 de Herero care traiau in colonia Africa Germana de Sud-Vest si 10.000 din 20.000 de Nama au murit in acea perioada.

Namibia a fost colonie a Germaniei din 1884 pana in 1915, cand aceasta a pierdut-o in timpul Primului Razboi Mondial. In 1920 teritoriul a fost plasat sub administratia Africii de Sud, iar in 1990 si-a castigat independenta.

Abordarea Germaniei in ce priveste trecutul ei colonial a fost mult mai putin vizibila decat eforturile sale de repararea a atrocitatilor din al doilea razboi mondial, noteaza dpa.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Franta: Momentul in care duba penitenciarului a fost atacata cu mitraliere Kalasnikov. Mafiotul „Musca” a reusit sa evadeze – Video

A aparut o prima inregistrare video a atacului in care au fost ucisi, marti, trei…

6 ore ago

Gunoierii din Paris au intrat in greva. Ei cer un „bonus olimpic” si o crestere salariala

Aproximativ 400 de angajati de la salubrizare din Paris au intrat marti in greva, cerand…

9 ore ago

Bucurestean ucis in strada de doi indivizi, acestia l-au lovit cu batele. Medicii au incercat in zadar sa il resusciteze – Video

Trei indivizi s-au luat la bataie, pe Bulevardul Constructorilor din Bucuresti, langa Parcul Crangasi, starnind…

9 ore ago

Opt ceasuri ale lui Michael Schumacher s-au vandut la licitatie cu 4 milioane de franci elvetieni

Ceasuri apartinand lui Michael Schumacher, septuplu campion mondial de Formula 1, s-au vandut, marti, cu…

9 ore ago

Incendiu in Muntii Rodnei. Ard sase hectare de teren

Un incendiu a izbucnit, marti seara, in Muntii Rodnei, in apropiere de varful Toroioaga, informeaza…

9 ore ago