Germania, replica la adresa celor care o critica: „Trimitem armament foarte greu in Ucraina. Acum instruim soldatii ucraineni sa il foloseasca”

externe

Cancelarul german Olaf Scholz a respins luni criticile conform carora Germania este prea lenta in livrarile de armament greu catre Ucraina, relateaza DPA.

„Vom livra toate armele pe care le-am aprobat”, a declarat Scholz, adaugand ca a fost nevoie mai intai ca fortele ucrainene sa fie instruite in folosirea armelor.

„Este vorba de echipament foarte greu. Trebuie sa poti sa il folosesti, trebuie sa fii antrenat pentru asta”, a declarat Scholz, adaugand ca soldati ucraineni sunt in prezent instruiti in Germania in acest scop.

Ambasadorul Ucrainei in Germania, Andrii Melnik, a facut apel din nou luni la Berlin sa accelereze livrarea de arme. „Este dezamagitor ca livrarile de arme din Germania ajung extrem de lent”, a spus el pentru DPA.

Intre timp, Scholz a refuzat sa confirme relatarile conform carora ar urma sa se deplaseze joi la Kiev, alaturi de presedintele francez Emmanuel Macron si de premierul italian Mario Draghi.

In urma cu 10 zile, Scholz a enumerat ce echipamente militare vor fi trimise in Ucraina. Iata lista, prezentat de Spiegel: 30 de vehicule antiaeriene Gepard, care vor fi trimise in aceasta vara. Sapte obuziere autopropulsate Panzerhaubitze 2000, care vor fi trimise tot in aceasta vara.

Scholz a promis apoi livrarea unui sistem antiaerian modern numit IRIS-T SLM, care va fi trimis probabil in aceasta toamna. De asemenea, Kievul urmeaza sa primeasca patru sisteme de rachete cu lansare multipla MARS II din stocurile Bundeswehr, armata germana.

Gepard (ghepard) este un tun antiaerian sau un tanc antiracheta, cu doua tunuri duble de 35 mm. Poate fi folosit impotriva avioanelor si elicopterelor la altitudini de pana la 3.500 de metri (11.500 de picioare), dar si impotriva tintelor terestre usor blindate, cum ar fi vehiculele de infanterie si tancurile de transport. Acest lucru inseamna ca Gepardul poate fi folosit atat ca arma defensiva, cat si ofensiva. Gepardul are o autonomie de aproximativ 550 de kilometri pe sosea si poate trece prin apa fara echipament suplimentar special.

Comentarii: