externe

Germania se implica in razboiul cu Houthi. Isi trimite fregata „Hessen” in Marea Rosie

Germania doreste sa participe cu o fregata F-124 la o misiune a UE de securizare a traficului maritim in Marea Rosie impotriva atacurilor Houthis. Potrivit informatiilor furnizate de  Welt am Sonntag, fregata „Hessen” urmeaza sa plece spre regiune pe 1 februarie, relateaza Die Welt.

Nava Marinei Militare are un radar de recunoastere capabil sa detecteze 1.000 de tinte simultan si are la bord elicoptere de atac. Cel mai recent, fregata a calatorit timp de sase luni pentru NATO in Marea Nordului si in Arctica pentru exercitii si pentru a descuraja Rusia.

In acest weekend, criza s-a agravat. SUA si Marea Britanie au atacat pozitii ale militiilor Houthi din Yemen, sustinute de Iran. Presedintele american Joe Biden a declarat ca atacul militar a fost un „raspuns direct la atacurile fara precedent” asupra transportului maritim international in Marea Rosie. Sambata seara, armata americana a efectuat un alt atac asupra unei pozitii Houthi din Yemen.

Rebelii Houthi au declarat razboi Israelului dupa invazia din Gaza si bombardeaza nave comerciale apartinand aliatilor statului evreu, precum si obiective militare americane si orase din Israel. SUA, Marea Britanie si alte 18 tari incearca sa protejeze comertul incepand din decembrie cu „Operatiunea Prosperity Guardian”.

Noua misiune a UE, care urmeaza sa fie aprobata in cadrul unei reuniuni a ministrilor de externe ai UE din 19 februarie, va incepe pana la sfarsitul lunii februarie. Peste 12 % din comertul mondial trece prin Marea Rosie. Costul perturbarii traficului maritim, conform informatiilor secrete ale Serviciului European de Actiune Externa, se ridica la „360 de milioane de euro pe ora”, deoarece navele comerciale sunt nevoite sa faca ocoluri de pana la 6.000 de kilometri.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

A patra zi de proteste in Piata Victoria. Clotilde Armand anunta ca nu se lasa

Mai multe zeci de persoane au participat, duminica seara, la un protest organizat in Piata…

O oră ago

China, lovita de canicula in nord si de inundatii in sud. Temperaturile de peste 39 grade Celsius si ploile torentiale persista

Centrul meteorologic national din China a emis duminica o alerta pentru temperaturi ridicate pentru mai…

14 ore ago

Cele 12 tari care au refuzat sa semneze comunicatul final al Summitului pentru pace din Elvetia. Principalele solicitari ale celor 80 de state semnatare

Douasprezece dintre cele 92 de tari participante la Summitul elvetian de doua zile pentru pace…

6 ore ago