Germania si-a modificat Constitutia pentru a se inarma masiv ca urmare a invaziei Rusiei in Ucraina. Reactie furioasa de la Moscova

externe

Parlamentul Germaniei a aprobat vineri modificarea Constitutiei, deschizand calea unor cheltuieli de 100 de miliarde de euro pentru aparare, informeaza dpa, citata de Agerpres.

Cancelarul Olaf Scholz a anuntat fondul special pentru fortele armate la cateva zile dupa ce Rusia a invadat Ucraina, afirmand ca este „un punct de cotitura in istorie”.

Modificarea Constitutiei permite finantarea armatei din imprumuturi, in contextul in care datoria publica este in mod normal limitata prin legea fundamentala.

Amendamentul propus a intrunit majoritatea necesara de doua treimi in Bundestag, camera inferioara a legislativului federal, dupa ce coalitia guvernamentala de centru-stanga a ajuns la un acord cu opozitia conservatoare.

O majoritate similara este necesara si in camera superioara.

Decizia Germaniei de a creste cheltuielile militare duce la „remitalizarea accelerata” a tarii, miscare care ar spori riscurile la adresa securitatii, a declarat, vineri, purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

”Percepem declaratia cancelarului german (Olaf Scholz) ca inca o confirmare a faptului ca Berlinul a stabilit un curs pentru remilitarizarea accelerata a tarii. Oare cum se va incheia acest lucru? E un fapt bine cunoscut din istorie…”, a afirmat purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, referindu-se la Germania nazista si rolul sau in cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Mai mult despre:

Comentarii: