Germania si Franta refuza propunerea de a interzice intrarea in UE pentru toti cetatenii rusi: „Nu trebuie sa instrainam generatiile viitoare de rusi”

externe

Germania si Franta au respins intr-un document comun de pozitie propunerea unor tari membre de a interzice intrarea in Uniunea Europeana (UE) pentru toti cetatenii rusi, informeaza marti dpa, citata de Agerpres.

„Trebuie sa ne gandim la moduri inteligente de utilizare a importantei parghii pe care o constituie eliberarea vizelor”, se subliniaza in documentul trimis altor tari membre ale UE inainte de reuniunea ministrilor de externe ai tarilor UE ce va avea loc marti si miercuri la Praga.

Chiar daca accepta faptul ca cererile de vize din partea cetatenilor rusi ar trebui sa fie examinate cu atentie pentru potentiale riscuri la adresa securitatii, documentul atentioneaza de asemenea impotriva subestimarii „puterii de transformare pe care o are experimentarea la prima mana a vietii in sisteme democratice”.

„Politicile noastre privind viza trebuie sa reflecte aceasta si sa continue sa le permita oamenilor contacte in cadrul UE cu cetateni rusi care nu au legaturi cu guvernul rus”, se mai spune in documentul consultat de dpa.

Documentul argumenteaza in favoarea mentinerii cadrului legal actual ce le permite studentilor, artistilor, oamenilor de stiinta si altor profesionisti de prima importanta sa intre in UE indiferent de faptul daca ei personal se confrunta sau nu cu persecutii in Rusia.

Documentul atentioneaza impotriva restrictiilor cuprinzatoare asupra eliberarii de vize si subliniaza importanta de a nu instraina generatii viitoare de rusi.

De asemenea, atentioneaza documentul germano-francez, o interdictie generala ar putea duce la amplificarea sentimentului nationalist si antieuropean in Rusia, unde cetatenii tind sa se alinieze in spatele liderilor lor politici atunci cand se simt atacati sau victimizati de ceea ce sunt considerate acolo forte externe rusofobe.

Documentul de pozitie germano-francez vine ca raspuns la dezbaterea in curs in cadrul guvernelor tarilor din UE cu privire la cat de oportun ar fi sa le fie interzis rusilor sa calatoreasca in blocul comunitar in scopuri de recreere, in timp ce oameni continua sa moara in Ucraina ca rezultat direct al invaziei ruse.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: