Germania si refugiatii: Nu repetati aceleasi GRESELI pe care le-ati facut cu refugiatii bosniaci in anii ’90!

analize

In urma cu 20 de ani, se duceau aceleasi dezbateri ca si astazi. Si atunci, ca si acum, politica fata de refugiati a Germaniei nu era deloc clara.

Dupa ce a rostit magicele sale cuvinte „ne vom descurca”, acum Merkel propune ca Germania sa fie doar spatiu de refugiu temporar pentru imigranti, asteptandu-se ca acestia, veniti in principal din Siria si Irak, sa se reintoarca in tarile lor de bastina, dupa ce conflictele de acolo iau sfarsit.

Directorul adjunct al organizatiei „Pro Asyl”, Bernd Mezovic, spune ca toate acestea ii aduc aminte de anii ’90, de imigratia petrecuta in timpul razboiului din Bosnia si Hertegovina si dupa. El spune ca propunerea lui Merkel, ca refugiatilor sa li recunoasca un statut de „oaspeti temporari”,  la fel cum s-a intamplat si cu refugiatii din fosta Iugoslavie, nu conduce la integrarea acestor oameni.

„Spre deosebire de alte state europene, Germania a acordat la acea vreme majoritatii refugiatilor bosniaci doar statut temporar de azilant, si nu definitiv. Imediat dupa acordul de pace din 1995 care a pus capat razboiului, li s-a spus refugiatilor ca trebuie sa se intoarca cat mai repede posibil in tara lor. Pana in toamna lui 1998, 250.000 de refugiati bosniaci, dintr-un total de 350.000, au parasit Germania pe baza unei intelegeri de readmisie semnate in 1996 de guvernele german, respectiv bosniac. Guvernul german a facut cateva greseli pe care nu ar trebui sa le repete si acum”, spune Mezovic pentru Deutsche Welle.

„Una dintre greseli este ca, atunci, nimeni nu a tinut cont de tipologia refugiatilor: daca unii erau in pericol in tara lor sau daca erau persecutati in tara lor pe criterii etnice. Asupra lor a fost pusa o atat de mare presiune pe pamantul natal, incat n-aveau alta solutie decat sa plece in alta tara”, spune Mezovic. El mai spune ca e rusinos ca pana si SUA, nu Germania sau alte state europene, au dat sansa inceperii unei noi vieti refugiatilor bosniaci.

In plus, majoritatea refugiatilor bosniaci erau bine integrati in societate iar multi aveau rude si cunoscuti in Germania. Copiii refugiatilor bosniaci mergeau la scoala si invatasera deja limba germana.

Mezovic spune ca, acum, daca in Irak si Siria se va instaura intr-un final pacea, multi dintre refugiati vor dori sa se intoarca acasa. „Viitorul e incert si noi nu stim cand se va instaura pacea acolo. In plus, unii dintre ei, care sunt urmariti politic, etnic sau religios, se vor gandi de doua ori inainte sa se intoarca acasa. De aceea este bine sa ne gandim, mai intai, cum sa ii integram cat mai bine aici”, incheie Mezovic.

Suna putin cam ironic, dar asta e adevarul: multi dintre copiii refugiatilor bosniaci de atunci, crescuti in Germania si care au invatat bine limba, se intorc acum aici ca studenti sau sa lucreze ca ingineri sau cadre medicale calificate.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: