Germania spera ca statele UE sa adopte ajutorul de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, in ciuda opozitiei Ungariei

externe

ajutor, 50 de miliarde de dolari, Ucraina, opozitie, Ungaria, UE

Germania se asteapta ca statele membre UE sa adopte oricum urmatorul pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, chiar daca Ungaria continua sa blocheze o decizie unanima, a afirmat Christian Wagner, purtator de cuvant al Ministerului german de Externe, citat de Bloomberg.

Wagner afirma ca guvernul german va oferi un ajutor militar in valoare de 8 miliarde de euro pentru Ucraina in 2024 si va continua sa „militeze energic” pentru adoptarea unui pachet de ajutor UE mai mare, de 50 de miliarde de euro, la inceputul anului 2024.

„De asemenea, UE isi va continua sprijinul pentru Ucraina, in orice caz. UE-26 va putea, bineinteles, sa actioneze si ea. Dar nu vreau sa speculez acum asupra modului in care ar putea fi organizat un astfel de sprijin. Acest lucru necesita, de asemenea, consultari suplimentare la Bruxelles”, a declarat el, referindu-se la pozitia Ungariei, care este unul dintre cele 27 de state membre ale UE.

Anterior, presa a relatat ca UE pregateste un „plan B” cu un ajutor financiar de 20 de miliarde de euro pentru Ucraina in cazul in care premierul ungar Orban blocheaza planul principal de 50 de miliarde de euro.

Dupa summitul UE din decembrie, multi lideri europeni si-au exprimat certitudinea ca UE va adopta cu siguranta decizia privind sprijinul financiar pentru Ucraina la inceputul anului. In acest sens, liderii au convenit sa organizeze un summit special dedicat acestei chestiuni la 1 februarie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: