Germania starneste uimire, situatie unica printre tarile afectate grav de COVID-19. Rata a mortalitatii extrem de scazuta

externe

Rata relativ redusa a mortalitatii din Germania intriga expertii, pe masura ce Covid-19 se raspandeste in Europa, unii punand la indoiala metodologia culegerii de date, in timp ce altii sustin ca ratele ridicate de testare ale tarii permit o aproximare mai exacta a amenintarii noului coronavirus, potrivit The Guardian, citat de Mediafax.

In timp ce pandemia a lovit Germania cu forta deplina, Universitatea Johns Hopkins notand 22.364 de infectii confirmate pana duminica dimineata, sunt raportate doar 84 de decese, relateaza The Guardian.

Aceasta inseamna ca Germania are in prezent cea mai mica rata a mortalitatii din cele 10 tari cel mai grav afectate de pandemie: 0,3%, comparativ cu 9% in Italia si 4,6% in Marea Britanie.

Contrastul cu Italia este deosebit de surprinzator, in conditiile in care cele doua tari au cel mai mare procent de cetateni cu varsta de 65 de ani sau mai mult in Europa. Iar indicele Bloomberg Global Health indica un stil de viata mai sanatos pentru italieni decat pentru germani.

Politicieni germani si oficialii din domeniul sanatatii au fost reticenti sa comenteze rata scazuta a mortalitatii. Lothar Wieler, presedintele Institutului Robert Koch (RKI), a declarat ca nu se asteapta sa existe o diferenta semnificativa a ratelor de mortalitate intre Italia si Germania, pe termen lung.

„Este prea devreme sa spunem daca Germania este mai bine pregatita medical pentru pandemia Covid-19 decat alte tari”, a declarat Marylyn Addo de la Centrul Medical al Universitatii din Hamburg. Addo a sugerat ca o explicatie probabila a cifrelor a fost ca, in timp ce spitalele din nordul Italiei sunt supraaglomerate cu pacienti, Germania nu a atins capacitatea maxima si a avut mai mult timp pentru a curata paturile, a aproviziona echipamente si a redistribui personalul.

Foarte important, Germania a inceput sa testeze oamenii, chiar cu simptome mai usoare, relativ devreme, ceea ce inseamna ca numarul total de cazuri confirmate poate oferi o imagine mai exacta a raspandirii virusului decat in ​​alte state.

Profilul de varsta al celor afectati in primele saptamani a fost, de asemenea, mai tanar decat in ​​alte tari, multi dintre ei insi sanatosi care s-au intors din statiunile de schi din Austria sau Italia, ceea ce ar explica rata scazuta a mortalitatii.

„Presupun ca multi tineri italieni sunt sau au fost infectati fara sa fie detectati vreodata”, a declarat pentru ziarul Die Zeit Christian Drosten, virolog la spitalul Charite din Berlin. „Acest lucru explica, de asemenea, rata mortalitatii presupus mai mare a virusului acolo.”

Drosten, care a consiliat ministerul german al sanatatii, a avertizat, de asemenea, ca rata mortalitatii din Germania probabil va creste in urmatoarele saptamani, intrucat zonele cu risc ridicat devin mai greu de identificat si capacitatea de testare devine extinsa. „Pare ca virusul a devenit mai periculos, dar asta ar fi o denaturare. Va reflecta pur si simplu ceea ce deja incepe sa se intample: ratam din ce in ce mai multe infectii”.

Metodologia din spatele colectarii datelor din Germania ar putea avea un rol, de asemenea, in discrepanta dintre cifrele italiene si germane.

Daca un pacient este testat pozitiv pentru Covid-19 in Germania, medicul va anunta autoritatea medicala locala, care va transfera digital datele catre Institutul Robert Koch (RKI). Acest proces, mai lent, explica de ce cifrele zilnice ale RKI au fost constant mai mici decat cele de la Universitatea Johns Hopkins, care isi actualizeaza mai des tabelele de date. Pana la ora 10 dimineata duminica, de exemplu, RKI anunta doar 55 de victime in Germania.

Spre deosebire de Italia, in Germania nu exista teste postmortem raspandite pentru noul coronavirus. RKI spune ca persoanele care nu au fost testate pentru Covid-19 in viata, dar sunt suspectati ca au fost infectati „pot fi” testati dupa moarte, dar in sistemul de sanatate descentralizat din Germania aceasta nu este inca o practica de rutina.

Drept urmare, este teoretic posibil sa existe persoane care ar fi putut sa fi murit in casele lor inainte de a fi testate si care nu apar in statistici.

Specialistii medicali, precum Addo, nu considera ca numarul cazurilor nedeclarate este semnificativ din punct de vedere statistic. „Clinicile care se ocupa de afectiuni respiratorii au fost in alerta cu privire la virus de saptamani intregi, asa ca as fi foarte surprinsa daca ar exista un numar semnificativ de decese neinregistrate.”

Cifrele oficiale ale mortalitatii RKI includ atat persoanele care au murit din cauza virusului, cat si cele infectate si cu probleme de sanatate, la care nu a putut fi determinata cauza precisa a mortii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: