externe

Germania: Un ministru propune o lege prin care sa fie interzis fumatul in masinile cu copii sau gravide

Ministrul german al sanatatii, Karl Lauterbach, face presiuni pentru o interdictie care sa impiedice fumatul in masinile in care sunt pasageri minori si femei insarcinate, a relatat vineri grupul media german Redaktions Netzwerk Deutschland (RND), preluat de Reuters.

Fumatul in masini nu este in prezent ilegal in Germania. Planul, care face parte din proiectul de propunere al lui Lauterbach de legalizare a canabisului, vizeaza extinderea legii existente privind protectia nefumatorilor.

Ce contine propunerea de interdictie?

Extinderea interdictiei fumatului, care se aplica deja in transportul public, are ca scop „asigurarea protectiei necesare impotriva fumatului pasiv pentru acest grup de persoane deosebit de vulnerabile”, potrivit proiectului ministrului sanatatii, citat de RND.

S-a dovedit ca fumatul in masini prezinta riscuri mai mari din cauza spatiului redus.

„Potrivit unor studii confirmate, fumatul pasiv provoaca numeroase boli grave si decese, cum ar fi bolile coronariene, accidentele vasculare cerebrale, bolile pulmonare obstructive cronice si sindromul mortii subite a sugarului”, se arata in proiect.

Multe studii au stabilit o legatura intre fumatul pasiv si cancerul pulmonar, a spus Lauterbach.

Proiectul include aplicarea interdictiei la tigarile din tutun, tigarile electronice, produsele din tutun incalzit si canabisul – desi astfel de detalii ar putea fi modificate in timpul discutiilor cu ministrii.

Interzicerea fumatului in masinile cu copii ar fi „salutata neconditionat”. Dar, avand in vedere ca masinile reprezinta un spatiu privat si personal, aceasta a avertizat asupra preocuparilor constitutionale legate de orice astfel de interdictie.

Interzicerea fumatului in masini in intreaga lume

Multe tari din intreaga lume au deja de ani de zile astfel de interdictii, inclusiv Australia, Franta, Africa de Sud, Emiratele Arabe Unite (EAU) si unele state din SUA.

Din 2019, mai multe landuri germane au lansat initiative de interzicere a fumatului in masinile cu copii. Incalcarile ar putea fi pedepsite cu amenzi de pana la 3.000 de euro.

Landul Saxonia Inferioara, situat in nord-vestul tarii, a invocat pericolele fumatului in masini, asa cum a precizat Centrul german de cercetare a cancerului, afirmand ca densitatea fumului din vehicule ar putea fi de cinci ori „mai mare decat intr-un pub obisnuit in care nu e interzis fumatul”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

47 de minute ago

Surpriza pentru Netanyahu. Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale solicita mandat de arestare, pentru crime de razboi, pe numele premierului Israelului

Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale a anuntat ca solicita mandate de arestare pentru inalti oficiali…

3 ore ago

New York Times: NATO este aproape de a trimite soldati in Ucraina. Care va fi misiunea acestora

Potrivit unui articol publicat in New York Times (NYT), se pare ca NATO este aproape…

5 ore ago

Ciolacu a luat jumatate de guvern in Turcia. Cel mai probabil, vizita a fost aranjata de Ponta

Premierul Marcel Ciolacu a inceput marti o vizita oficiala in Turcia,  unde va aveasi  o…

4 ore ago