Germania va avea un guvern format din 15 ministri, aproape jumatate din cati se afla in Cabinetul de la Bucuresti: „Cum arata o coalitie si un program de guvernare nemtesti”

politica

Conservatorii si social-democratii germani au ajuns, miercuri, la un acord de principiu pentru formarea unui guvern de coalitie la Berlin, relateaza agentiile de presa internationale. Noul guvern va avea 15 membri (6 CDU, 6 PSD, 3 CSU), plus premierul.

Numarul de ministri ai guvernului Germaniei este aproape la jumatate fata de cel de la Bucuresti. In guvernul condus de Vasilica Dancila sunt 27 de ministri.

O comparatie relevanta privind modul de alcatuire a guvernului de la Berlin si felul in care s-a format cel al PSD-ALDE a fost realizata de Alin Cristian Mituta, fost sef de cabinet al premierului Dacian Ciolos.

„Dupa 4 luni si jumatate de la alegeri, CDU/CSU si SPD au reusit sa se puna de acord pentru a forma impreuna guvernul in Germania. Negocierea a durat atat de mult pentru ca cele doua partide au negociat literalmente la virgula viitorul program de guvernare – practic o biblie de 179 de pagini a coalitiei numerotata pe paragrafe ca sa permita aplicarea ei nemteasca, ad literam.

Comparativ, in decembrie 2016 PSD-ALDE au semnat si ele la 8 zile de la alegeri un protocol de guvernare de 2 pagini in care, practic, au stabilit cum se impart functiile si au convenit ca vor alcatui candva si un program comun de guvernare.

Dincolo de calitatea programelor de guvernare, de modul mai mult sau mai putin scrupulos in care au fost redactate si luate in serios de cei care le-au scris, lucrul si mai important care arata de ce Germania e acolo si Romania e aici este ca nemtii intai au negociat un program de guvernarare serios al carui continut e de fapt esenta acordului, si abia apoi vor negocia si functiile si numele din guvern. La noi e fix pe dos: negociem intai „politic”, adica ne impartim functiile si mai vedem apoi cum incropim si o fituica pe care sa o numim program de guvernare.

Cat timp ramanem in aceasta paradigma in care politica e despre negociat functii si nu despre negociat idei, politici si programe nu putem spera ca vom ajunge din urma lumea civilizata”, a scris Mituta pe Facebook.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: