Germania va fi singura mare economie europeana care se va contracta in acest an. Incetinire economica generala in Europa

analize

bmw, asamblare

Germania va intra intr-o recesiune prelungita in acest an – singura mare economie europeana care va inregistra o contractie economica in cursul anului 2023, potrivit unor noi previziuni ale Comisiei Europene, relateaza CNBC.

Cea mai mare economie a Europei ar urma sa inregistreze o scadere de 0,4% a activitatii economice in acest an – cu 0,6 puncte procentuale mai putin decat o estimare facuta in luna mai, potrivit Comisiei, care a publicat luni noile previziuni. De asemenea, institutia si-a redus asteptarile de crestere pentru Germania in 2024, de la 1,4% la 1,1%.

Economia germana s-a confruntat cu dificultati in urma invaziei Rusiei in Ucraina, Berlinul fiind nevoit, foarte rapid, sa puna capat unor ani de dependenta energetica fata de Kremlin. Fondul Monetar International a declarat in iulie ca economia Germaniei se va contracta probabil cu 0,3% in acest an.

Economisti de top au numit Germania drept „omul bolnav al Europei”. Conceptul a fost inventat in 1998, cand Germania se confrunta cu provocari economice profunde datorita costurilor reunificarii. Dar acum expresia a reinceput sa circule, in conditiile in care Berlinul inregistreaza scaderi profunde ale productiei.

Datele publicate la inceputul lunii septembrie au aratat ca activitatea manufacturiera din tara a scazut in cel mai puternic ritm din iunie 2009, excluzand perioada pandemiei Covid-19.

Cu toate acestea, alti economisti nu sunt de acord ca actualele probleme ale Germaniei pot fi comparate cu recesiunile anterioare.

„Situatia Germaniei de astazi difera in mod esential de problemele din perioada 1995-2004. In primul rand, Germania se bucura de un nivel record de ocupare a fortei de munca, de o cerere ridicata de forta de munca si de cea mai confortabila pozitie fiscala dintre toate marile economii avansate. Acest lucru face ca ajustarea la socuri sa fie mult mai usoara”, a declarat Holger Schmieding, economist sef la banca germana Berenberg, intr-o nota din august.

Incetinire generala in Europa

Cele mai recente previziuni economice indica o incetinire generala in intreaga regiune. In prezent, se asteapta ca cele 27 de economii ale UE sa inregistreze un ritm mediu de crestere de 0,8% in acest an, in scadere fata de estimarea de 1% facuta in luna mai.

In ceea ce priveste anul viitor, situatia este mai pesimista decat se preconiza anterior. Se asteapta ca economia UE sa creasca cu 1,4%, in loc de 1,7%, cat se estima in luna mai.

„Slabiciunea cererii interne, in special a consumului, arata ca preturile de consum ridicate si inca in crestere pentru majoritatea bunurilor si serviciilor au un impact mai puternic decat se astepta”, a transmis luni Comisia Europeana intr-un comunicat.

Inflatia ridicata continua sa fie una dintre principalele provocari in cadrul blocului comunitar. Cele mai recente previziuni arata ca preturile de consum vor scadea in lunile urmatoare, dar este probabil ca acestea sa se situeze in continuare peste tinta de 2% stabilita de Banca Centrala Europeana pana la sfarsitul anului 2024.

Inflatia globala in zona euro, in care 20 de state membre ale UE au aceeasi moneda, este estimata la 5,6% in 2023 si apoi la 2,9% pana la sfarsitul anului 2024.

„Pana acum, inflatia in sectorul serviciilor a fost mai persistenta decat se astepta, dar va continua sa se tempereze, pe masura ce cererea se va diminua sub impactul inaspririi politicii monetare si al unui impuls post-COVID care se va estompa”, a declarat comisia.

Aceasta a avertizat ca presiunile asupra preturilor s-ar putea prelungi mai mult timp. BCE urmeaza sa se reuneasca joi si sa anunte daca va majora din nou ratele dobanzilor. Din iulie 2022, banca centrala a majorat ratele cu 4,25 puncte procentuale, in incercarea de a reduce inflatia istoric de ridicata din regiune.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: