Germania va trimite trupe in Lituania, prima actiune de acest fel de la Al Doilea Razboi Mondial incoace. Trupele germane vor apara „Coridorul Suwalki”

externe

Boris Pistorius, avertisment, decenii, confruntare, Germania, Rusia

In timp ce aliatii din NATO continua sa respinga apelurile de a trimite trupe terestre in Ucraina, aproximativ 5.000 de soldati germani se pregatesc sa se mute in Lituania in 2027, intr-o miscare istorica ce va insemna prima desfasurare permanenta de trupe germane de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial incoace, relateaza Euronews.

Se estimeaza ca baza din Lituania va avea costuri de aproximativ 30 de milioane de euro pe luna.

Ministrul german al apararii, Boris Pistorius, a vizitat recent trupele din Bavaria care vor fi transferate in tara baltica.

Germania urmeaza sa desfasoare doua batalioane de lupta pentru a sprijini Lituania dupa invazia Rusiei in Ucraina, in urma cu doi ani.

Intarirea Lituaniei ocupa un loc important pe ordinea de zi, pe fondul ingrijorarilor tot mai mari legate de un potential atac din partea Moscovei, a carei enclava Kaliningrad se invecineaza cu Lituania, alaturi de aliatul sau Belarus.

Trupele germane se vor afla la doar 100 km de granita cu Rusia. NATO spera ca stationarea trupelor sa protejeze Lituania, deoarece anticipeaza ca Rusia ar putea ataca portiunea de teren de 60 km de la granita polono-lituaniana, numita „Coridorul Suwalki”, daca conflictul se va intensifica.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: