Germania vrea extinderea UE, ca solutie impotriva influentei Rusiei. Sunt vizate cele sase state din Balcanii de Vest

externe

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a avertizat impotriva influentei rusesti declarand ca sprijinirea tarilor din Balcanii de Vest sa adere la Uniunea Europeana este o parte cruciala a contracararii amenintarii Moscovei. Luni, ministrul german de externe a declarat ca netezirea drumului spre aderarea la Uniunea Europeana este esentiala pentru a stavili influenta Kremlinului in Europa de Est, potrivit Deutsche Welle (DW).

Annalena Baerbock a declarat ca UE nu-si poate permite sa neglijeze zone precum Balcanii de Vest si sa le lase expuse interferentelor rusesti dupa invazia la scara larga a Moscovei in Ucraina.

„Nu ne putem permite zone gri nicaieri in Europa si trebuie sa facem tot ce putem impreuna pentru a inchide flancurile pe care Rusia le poate folosi pentru politica sa de destabilizare, dezinformare si infiltrare”, a declarat ea inainte de a pleca intr-o calatorie in Muntenegru si Bosnia-Hertegovina.

„Luarea sub aripa noastra a celor sase state din regiune in drumul lor spre Uniunea Europeana a devenit o necesitate geopolitica in lumina imperialismului brutal al Rusiei”, a declarat Baerbock inainte de a pleca in regiune.

Sprijinul pentru aceste tari ar putea include „consolidarea institutiilor lor democratice, imbunatatirea capacitatii de rezistenta si oferirea de perspective economice populatiei lor”, a declarat Baerbock.

Cat de aproape sunt Balcanii de Vest de aderarea la UE?

Balcanii de Vest includ regiunile fostei Iugoslavii: Bosnia si Hertegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru si Serbia, plus Albania.

Bruxelles-ul indeamna aceste tari sa continue reformele necesare pentru a adera la blocul politic si economic cu 27 de membri. Baerbock considera ca Muntenegru este cel mai departe pe calea aderarii, iar ritmul acestei tari este inca unul lent.

In mod practic se preconizeaza ca UE nu va admite noi membri inainte de sfarsitul deceniului, chiar si in cele mai ambitioase scenarii. Bosnia si Hertegovina a primit statutul de tara candidata la UE in decembrie 2022, dar negocierile nu au inceput inca.

Muntenegru a prezentat o „agenda ambitioasa” pentru a avansa spre aderarea la UE, a declarat Baerbock. Cu toate acestea, a adaugat ea, mai este inca un drum de parcurs in ceea ce priveste „statul de drept si lupta impotriva coruptiei”.

Baerbock a declarat ca Bosnia se afla la o „rascruce” dupa ce UE i-a acordat statutul de tara candidata si ca va trebui, de asemenea, sa continue reformele. Ea a adaugat ca Germania se opune „celor care pun obstacole in calea Bosniei si Hertegovinei catre UE cu fanteziile lor de divizare”. Rusia are o relatie apropiata cu liderul sarbilor bosniaci Milorad Dodik, care a contestat in ultimele luni structura de conducere postbelica a Bosniei.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: