Gheorghita avertizeaza ca numarul de imbolnaviri ar putea exploda in septembrie: „Se estimeaza chiar peste 1.500 de cazuri raportate in fiecare zi”

actualitate

Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, a avertizat joi ca numarul cazurilor zilnice ar putea depasi 1.500 la jumatatea lunii septembrie, daca nu se vor vaccina mai multi oameni.

„In ultimele doua saptamani se constata o usoara crestere a mediei cazurilor pe fiecare saptamana. Practic daca ne uitam in ultimele doua saptamani, pe grupe de varsta, constatam ca sub 40 de ani exista o crestere importanta, chiar de circa 120%, a numarului de cazuri. Exista categoric un trend ascendent la nivel national, chiar daca in valoare absoluta e vorba de un numar mic de cazuri”, a spus Gheorghita la Digi24.

„Pe langa aceasta crestere lenta, pe care am observat-o si la celelalte valuri, la un moment dat urmeaza o crestere exponentiala. In perioada urmatoare observam o crestere progresiva, lenta, a numarului de cazuri, insa aceasta predictie ne arata ca e posibil, la jumatatea lunii septembrie, sa ajungem la un numar mult mai mare de cazuri. Mai ales ca nu avem inca un prag de imunitate colectiva atins la nivel national”, a adaugat el.

„Sunt judete, inclusiv Municipiul Bucuresti, unde rata de imunizare colectiva este peste 60%. Cu toate acestea, avem in continuare populatie vulnerabila nevaccinata, ceea ce ne expune unui risc crescut de imbolnaviri si de a dezvolta forme severe si de decese”, a mai spus medicul.

Intrebat la cate cazuri zilnice am putea ajunge la jumatatea lunii septembrie, Gheorghita a raspuns: „Se estimeaza chiar peste 1.500 de cazuri raportate in fiecare zi, insa acest lucru depinde foarte mult de numarul de persoane care vor fi imunizate pana la acel moment. Si aici, cand vorbim de imunizare, ne referim la vaccinare”.

„Avem inca suficient timp ca pana la acel moment sa crestem numarul de persoane vaccinate, sa recuperam din acest deficit, insa toate aceste lucruri tin de noi. Tine de fiecare, asa cum isi estimeaza riscul de imbolnavire, insa in ceea ce priveste vaccinarea COVID-19, trebuie sa luam in calcul nu doar protejarea sanatatii noastre, ci si a celor din jurul nostru”, a mai spus Gheorghita.

„E posibil ca numarul de cazuri sa fie mai mic, e posibil sa fie mai mare, in functie de ceea ce facem in perioada urmatoare. Daca ne vom vaccina in numar mai mare, consecintele din punct de vedere al impactului pandemiei vor fi mult mai mici”, a explicat el.

El a adaugat ca cel mai mare risc de imbolnavire, mai ales cu varianta Delta, mai contagioasa, il au oamenii care nu sunt vaccinati. In alte tari, numarul de infectari a crescut mai ales la grupa de varsta 15-24 de ani, acolo unde procentul celor vaccinati este mai mic, iar interactiunea dintre tineri e mai frecventa si masurile de preventie sunt mai putin respectate.

El a spus ca riscul de infectare este mai mic in aer liber, dar, avand in vedere ca vor avea loc festivaluri, medicul face apel la participanti sa respecte masurile impuse de organizatori.

Gheorghita a spus ca in acest moment nu se discuta despre restrictionarea participarii la evenimente.

„Tendinta e de a nu mai limita accesul la activitati, ci de a ne asigura ca participantii nu vor infecta”, a spus el.

In ceea ce priveste o eventuala a treia doza de vaccin, Gheorghita a spus ca in acest moment nu exista suficiente date pentru a lua o decizie.

„E un aspect pe care il analizam. Asteptam mai multe date stiintifice, care e recomandare FDA si ce se intampla la nivel european. Aceasta decizie trebuie fundamentata stiintific”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: