Ghinea, despre minciunile lui Budai: „Chiar vreau sa vad negocieri pe pensii/PIB intre Budai si Comisia Europeana. Hai, lasati smiorcaiala, la munca”

politica

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, vine cu explicatii detaliate dupa ce ministrul Marius Budai l-a acuzat din nou ca negociat prost, in dezavantajul pensionarilor romani, prevederile din PNRR. „De ce USR si domnul Ghinea i-a vrut saraci pe parintii si bunicii nostri, intrebati-l pe dumnealui”, a acuzat Budai.

„Nu dati pensii la primari, munciti pentru pensionari! Ma bucur ca Marius Budai invata lucruri noi si ca tocmai a aflat cat este media pensiilor din PIB in UE.

Intrebat astazi daca vor baga in plata pensiile speciale pentru primari, Budai executa o pirueta zicand ca e vina mea ca am negociat o limita de 9,4% din PIB pentru pensii in PNRR. Si ca media UE e la 13%. Ca orice medie, procentul ascunde diferente mari intre tari si nu ajuta cu nimic dezbaterea.

Asa pot sa spun si eu ca sa creasca Budai pensiile la nivelul din Estonia, Lituania, Letonia, Malta, Irlanda, Slovacia, Cehia. Ar suna bine dar ar fi o prostie, pentru ca toate aceste tari au cheltuieli cu pensiile/PIB mai mici de 9,4%. Toate cheltuie aproximativ 8%. Romania are acum o cheltuiala pensii/PIB de aprox 8%. In linie deci cu cele mai multe tari UE din est.

Problema Romaniei, si a altor tari, este deficitul la fondul de pensii care trebuie acoperit in fiecare an de la bugetul mare al tarii. Ca sa acoperi gaura, trebuie sa iei bani de la buget, de unde se duce in deficitul bugetar, de unde preocuparea Comisiei pe subiect.

Nu ar fi elegant din partea mea sa dau detalii de la negocieri, dar pot spune ca procentul de 9,4% din PIB care a ramas in final in PNRR este mult fata de propunerea facuta de Comisia Europeana. Poate nu stiti, dar Romania a fost aruncata de PSD in procedura de deficit excesiv si orice cheltuiala trebuie sa se raporteze la aceste constrangeri (care nu au legatura directa cu PNRR).

Miza reala nu e media UE ci cum echilibram bugetul de pensii dezechilibrat in mod iresponsabil de PSD. Chiar cu contributia lui Budai, care a mai fost ministru si a contribuit la problema.

Dimpotriva, 9.4% este un procent care permite cresterea de pensii acum. Il provoc pe Budai (si pe Ciolacu, in general pe baietii astia care in fiecare zi surubaresc si modifica PNRR cu cate ceva) sa scrie odata emailul acela la Comisie sa ceara modificarea. Chiar vreau sa vad negocieri pe pensii/PIB intre Budai si DG Recovery.

Cine crede ca m-am dus eu cu un procent asa pescuit din avion bate campii. Au fost propuneri alternative, problema a fost deschisa luni de zile, au existat consultari cu ministerele implicate si am cazut la pace. Budai sa scrie mesaj ca vrea sa redeschida negocierea asta sau sa inceteze cu smiorcaiala.

In plus, evident ca anvelopa asta include si pensiile speciale. Toate pensiile speciale. Este nesimtire sa acuzi aceasta constrangere cand tu vrei sa intre in plata pensii speciale noi.

Sa fie clar: USR e singurul partid din Romania care a desfiintat pensii speciale. Noi am conditionat intrarea la guvernare de desfiintarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Am cerut si anularea pensiilor speciale pentru primari, partenerii de coalitie au acceptat doar amanarea intrarii in plata. Adica amanarea cu un an. Care tocmai trece.

Daca Guvernul nu da OUG in urmatoarele trei saptamani, de la 1 ianuarie mii de fosti primari si sefi de Consilii Judetene vor primi pensii speciale. Bagate de PSD in lege anterior. Astea sunt tot pensii speciale, indiferent ca Budai le zice indemnizatii sau girafa. SUNT PENSII SPECIALE.

Sunt pensii speciale pentru clientela politica si evident ca daca le bagi pe astea in plata si cresti si celelalte pensii speciale nu mai ai spatiu de crescut pensiile celorlalti romani. De asta se smiorcaie Budai: trebuie sa aleaga intre pensiile speciale ale clientelei si crescut pensiile romanilor.

#RomaniiTrebuieSaStie ca orice crestere de pensii speciale sau introducere de pensii speciale noi, cum face PSD acum pentru primari, inseamna imposibilitatea de a creste pensiile lor.

Guvernul PNLSD trebuie sa se apuce de treaba si sa lase smiorcaiala. Trebuie sa termine recalcularea pensiilor, sa vina cu o formula statistica fixa de crescut pensiile. Si sa produca, sa aiba crestere economica, sa creasca PIB, creste si anvelopa pentru pensii. Asta este, nu va mai puteti juca cu pensiile romanilor.

(…) Pentru cei ca Budai care au facut facultatea la peste 30 de ani (de ce e PSD club de studenti intarziati?) zice ca e esentiala implementarea PNRR si in mod particular reforma pensiilor prevazuta acolo. Hai, lasati smiorcaiala, la munca si success!”, a scris Ghinea pe Facebook.

Ministrul Muncii, Marius Budai, a criticat vineri prevederile din PNRR referitor la procentul din PIB pentru pensii.

„9,4% – aici ar trebui sa ne spuna fostul ministru care a prins acest lucru in PNRR, in contextul in care media UE cu plata pensiilor din sistemul public este de 13%. De ce USR si domnul Ghinea i-a vrut saraci pe parintii si bunicii nostri, intrebati-l pe dumnealui. Nu am spus ca exista sau nu exista (acest pericol de a fi depasit procentul de 9,4% din PIB -n.r.). Eu critic acest 9,4% prins in PNRR pentru ca nu-l inteleg. De ce UE merge si tinde spre 13%, are acum 13%, noi prin legea 127 ne-am propus 11,7%, iar domnul Ghinea a spus 9,4%. Eu personal nu inteleg”, a declarat Budai dupa sedinta de guvern.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: