Ghinea dezvaluie noi abuzuri de tip MAFIOT din guvernarea Ponta: „Au fost oameni amenintati cu VIOLENTA”

politica

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, dezvaluie ca directori din ministere au fost amenintati cu „violenta” de catre persoane apropiate fostului premier Victor Ponta pentru a-i determina sa incheie contracte cu firmele lor.

Ghinea a facut referire la firme care au obtinut contracte de sute de milioane de euro, acestea fiind controlate de politicieni precum Sebastian Ghita.

„Aceste firme si acesti politicieni s-au obisnuit cu oficiali mamaliga si eu pot sa inteleg situatia in care un director dintr-un minister sau un functionar simplu primeste telefon de la prietenul primului ministru, respectiv Ponta: ‘fa asta sau asta’. Atunci omul ala ori isi ia concediu medical, si au fost cazuri in Ministerul Fondurilor de oameni care si-au luat concediu medical ca sa nu semneze diverse acte de receptie. Sau oameni amenintati cu violenta. Asa se lucreaza”, a spus Ghinea intr-un interviu acordat Revistei 22.

Ministrul a tinut sa sublinieze ca astfel de situatii nu vor mai avea loc in Guvernul Romaniei.

„Nu ne putem lasa santajati. Asistam la un proces fara precedent de intarire a statului. Statul e condus acum de niste oameni, ca mine, ca Tudorache, ca Paslaru, care ne putem lua bocceluta si merge inapoi la vietile noastre. Am venit cu cariere frumoase in spate, nu depindem de functiile astea. N-avem ce pierde. Poate doar imaginea noastra de sine, increderea ca suntem aici pentru a schimba ceva. Daca nu putem avea acest sentiment, atunci nu mai stam. De aceea, astia care incearca sa ne intimideze sunt usor perplecsi, nu depindem de ei, nu avem afaceri, nu ne emotionam ca ne ataca la televizunile lor. Daca nu avem ce pierde, nu au ce sa ne faca.

Negociem de pe pozitii de forta cu aceste firme, in interesul public, pentru ca de asta suntem aici. Exista solutii legislative de a nu permite santajarea institutiilor si suntem dispusi sa le folosim.

Nu vreau sa speculez public ce inseamna asta. Dar ei stiu si am semnale ca s-au flexibilizat. Chiar daca un oficial in trecut a fost atat de prost sau de corupt incat sa lase informatiile statului pe mana unor firme, ar trebui sa avem o optiune sa intoarcem aceasta decizie. Asta e opinia mea si daca ei nu vor intelege, atunci vom ajunge la altfel de decizii”, a mai spus Ghinea.

Ministrul crede ca si partidele si-au schimbat modul de raportare la functiile publice si la banii publici.

„Da, cred ca, dupa Colectiv, s-a schimbat inclusiv modul de raportare al partidelor. Exista o oarecare frica de a face chestiuni prea pe fata. Si cred ca acest guvern a dat un model, a venit cu oameni priceputi si care nu pot fi manevrati sau controlati. Pot fi eventual intimidati, asta recunosc.

Eu am acest avantaj de a fi fost o figura publica si de a fi incasat diverse lovituri si inainte de a fi ministru, eram obisnuit. Eu am avut conflicte cu mogulii si cu politicieni foarte puternici si inainte. Daca am facut-o ca ONG-ist, nu vad de ce n-as fi facut-o ca ministru. Ar fi fost paradoxal sa fac altfel, ar fi fost paradoxal de pilda sa nu trimit raportul Corpului de Control la DNA. Formal e doar decizia ministrului ce face cu ce primeste de la Corpul de Control. Dar de ce l-as fi oprit, de ce as fi facut chestia asta?! Sa-l menajez pe d-l Ghita, ca poate e sensibil si nu suporta spatiile inchise? S-ar putea sa fie oameni prin guvern neobisnuiti cu genul asta de presiune publica, sa fi fost timorati.

Primul ministru le-a spus: n-aveti de ce sa fiti timorati, genul asta de activism si de scoatere la lumina a problemelor trebuie sa fie model standard pentru guvern. Eu sper sa devina model standard pentru toti ministrii”, a mai aratat Ghinea.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Comentarii: