Ghinea dezvaluie: „Prima investitie a lui Rafila a fost sa cumpere televizoare in tot ministerul. La munca, Romania risca sa piarda 1,7 miliarde euro pentru spitale”

politica

Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene, avertizeaza ca Romania este pe cale sa piarda 1,7 miliarde de euro pentru constructia de spitale din cauza ministrului Sanatatii, Alexandru Rafila. „Urmeaza informatii bomba despre Rafila si lenea lui care va deveni proverbiala. Tot acest atac e unul preventiv, pentru ca ei stiu ca eu stiu. Ciolacu, Rafila – sunteti pe cale sa ratati sansa de a investi 1,7 MILIARDE euro in spitale. O sa fiu aici sa va toc cu asta. Puneti mana la munca, putorilor!”, anunta Ghinea.

„Rafila, nu fi puturos, pune mana si fa spitale! PSD e incurcat de cele 1,7 miliarde de euro din PNRR pentru constructia de spitale. Se dau de ceasul mortii sa gaseasca scuze si sa inventeze pretexte ca sa nu le faca. De asta si ataca PSD continuu PNRR pentru ca impune un mod de a face lucrurile pe care ei nici nu-l stiu, nici nu-l vor.

Marcel Ciolacu a fluturat niste cifre bomba: cica ar fi in PNRR o chestie cu 30 de milioane bani de consultanta la 5 milioane investitii. Pam-pam, titluri de presa. I-am propus un pariu: ii dau inca trei indemnizatii de revolutionar ca cea pe care o ia ‘eroul’  Marcel daca aduce exemplul. Nimic.

Aseara, Rafila a fost la TV la Gadea, la un exercitiu ‘jurnalistic’ de masat dorsalul cu limba. Au gasit ei bomba. Investitii la Agentia care va construi spitale de 5 milioane si consultanta de 25. Au pierdut 5 milioane de euro pe drum, dar sa trecem peste.

Adevarul:

Agentia care ar trebui sa construiasca spitale (ANDIS) este finantata din PNRR. Asta inseamna 5 milioane pentru functionarea sa (salarii, dotari) pana in 2026 si 25 de milioane pentru tot ce inseamna asistenta tehnica la constructia de spitale. Cat e investitia de fapt? Stati jos? 1,7 MILIARDE EURO. Repet: Un miliard plus 700 milioane. Euro.

Cat de analfabet sa fii sa crezi ca salariile de la ANDIS sunt ‘investitii’ si sa omiti 1,7 miliarde cat e investitia in spitale? De ce e ANDIS in PNRR?

Dupa ce am convins Comisia sa ne acorde o suma atat de mare pentru Sanatate (2,6 miliarde, din care 1,7 pentru spitale) s-a pus intrebarea legitima: dar cine le construieste? Da, suntem tara unde tatucul lui Marcel si al lui Rafila, Liviu Dragnea, a promis 8 spitale regionale si in 3 ani de guvernare nu au inceput nici macar unul. Explica asta la Bruxelles, ca aveam bani europeni de 3 spitale, borfasii nu s-au apucat de nici unul dar au promis 8 si nici din alea nu au facut vreunul.

Am deblocat noi pe cele trei si daca cititi stiri ca se semneaza contracte de spitale regionale la Cluj, Iasi si Craiova e pentru ca Vlad Voiculescu si Ioana Mihaila au muncit pentru asta.

Ministerul Sanatatii are doua directii generale care se calca in picioare, una pentru spitale regionale (facute pe fonduri UE) si o alta pentru spitale din fonduri UE. Stiu ca uneori par glumet, dar e o reactie la absurdul situatiei, chiar atat de stupizi sunt.

Deci eram cumva blocati: cum sa justificam suma de spitale fara sa schimbam nimic acolo?

Asa ca am decis sa inlocuim acele directii cu ANDIS. Evident, directorimea din MS e acum isterizata ca pierde postul caldut si se agita. Iar Rafila ii tine in brate. Prima investitie de cand e ministru a fost sa cumpere televizoare in tot ministerul – nu glumesc nici cu asta, e pe bune. Atat intelege din investitii in sanatate.

A fost o mare reusita sa putem finanta ANDIS si cheltuielile tehnice pentru spitale din PNRR. De ce? Pentru ca doar exceptional se poate, regulamentul PNRR presupune ca exista deja proiectele si ca avem doar lipsa de bani. Nu e cazul.

In concluzie, nici vorba de ‘consultanta’ de 25 milioane la investitii de 5 milioane. Ci investitii de 1,7 miliarde in spitale si 30 de milioane pentru tot aparatul care le face, pe 5 ani.

Hai sa vedem ce inseamna ‘consultanta’ (de fapt, asistenta tehnica):
– Studii de fezabilitate (da, e nevoie, proiectele nu cresc in pomi, nu avem spitale pentru ca PSD crede ca un spital se face ca o vila de baron, asa. Nu e cazul).
– Monitorizarea de santier (trebuie sa iei oameni specializati)
– Asistenta pentru achizitia si instalarea echipamentelor medicale (da, si aici trebuie sa iei experti, sa nu mai patim ca dam bani pentru echipamente nefolosite).
– Pregatirea personalului ANDIS pentru elaborare modele financiare si de cost/beneficiu (as explica pentru PSD, dar nu vreau sa creada ca sunt rau cu ei, sa caute pe google).
– Asistenta pentru elaborarea si verificarea normelor de siguranta (ca sa nu mai explodeze si alte grozavii).

E mult 25 de milioane pentru toate astea, pentru 25 de spitale pentru 5 ani? Daca asa crede Rafila si vrea sa faca economii, sa le faca cu expertii de la PSD. Sa zica Comisiei: doamna, s-au batut Ghinea si Mihaila sa puna bani pentru santiere, dar nu avem nevoie, le organizam noi cu expertii PSD. Si gata.

Acum, de ce toata aceasta sarada?

Evident ca se pregatesc sa o dea de gard. In martie trebuie elaborate criteriile de selectie a spitalelor. ANDIS trebuia sa fie deja operationala si nu este. In iunie trebuie sa bata in cuie lista de 25 de spitale din PNRR. Le e lene sa munceasca la asta, Rafila se ocupa sa cumpere televizoare in minister.

Solutia? Sa zicem ca ia Ghinea consultanta. Invartim subiectul la Gadea la ora de masaj dorsal, nimeni nu mai intelege nimic si ne scoatem cumva. O sa ma ocup eu de verificat santiere de spitale, instalat echipamente, norme de siguranta? Nu, nu ma pricep, nu am de gand si nu as face-o. E un non-subiect inventat de PSD pentru ca le-am dat de munca prin PNRR si sunt puturosi.

Bai, oricat incercati sa lipiti asta de mine, nu tine. Organizatia pe care am fondat-o si care devine cosmarul lenesilor NU IA FONDURI DIN PNRR. Suntem aici ca sa aratam cine face si cine nu face din PNRR, nu avem nici o treaba cu statul si cu banii din PNRR. Oricine poate dona, oamenii au incredere in noi si chiar functioneaza: https://www.otaracaafara.eu/doneaza/. Dragi romani, care vreti sa fiti mogulPNRR, va asteptam sa donati.

Asta ii va isteriza suplimentar pe Ciolacu si Rafila. Urmeaza informatii bomba despre Rafila si lenea lui care va deveni proverbiala. Tot acest atac e unul preventiv, pentru ca ei stiu ca eu stiu. Ciolacu, Rafila – sunteti pe cale sa ratati sansa de a investi 1,7 MILIARDE euro in spitale. O sa fiu aici sa va toc cu asta.
Puneti mana la munca, putorilor!”, a scris Ghinea pe Facebook.

Si fostul ministru al Sanatatii Ioana Mihaila a explicat, dupa afirmatiile actualului ministru Alexandru Rafila referitoare la PNRR si consultanta de 25 de milioane de euro, ca 5 milioane sunt cheltuielile cu operationalizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Sanatate pe 5 ani, iar 25 de milioane sunt cheltuielile cu asistenta tehnica, intre care studii de fezabilitate pentru 8 spitale, monitorizarea unor proiecte de constructii la 6 spitale. „Investitiile sunt de fapt 1,7 miliarde euro. Rafila pune cruce celor 25 de spitale din PNRR”, a aratat Mihaila.

„Ministrul Rafila si «expertii» din PSD ne arata din nou ca nu stiu cu ce se mananca constructia de spitale. Evident, sunt tot «expertii» care in trei ani de guvernare nu au inceput nici macar unul din cele 8 spitale regionale promise de Liviu Dragnea. Acum, ca sa isi justifice incompetenta si intarzierile cu implementarea PNRR, iese din nou la atac si trimite corpul de control al premierului sa verifice modul de redactare al componentei sanatate din PNRR”, a afirmat Ioana Mihaila, miercuri, intr-o postare pe Facebook.

Ea a mentionat ca aceasta componenta a fost printre primele finalizate din planul pe care Romania l-a transmis, fiind apreciata la nivelul Comisiei Europene.

„Spune domnul Rafila deci ca exista in PNRR cheltuieli cu «consultanta» in valoare de 25 de milioane de euro la «investitii» de 5 milioane de euro. Suna cumva ciudat si spectaculos. Cand am reusit sa obtinem aceasta suma record pentru sanatate, Comisia a fost ingrijorata ca Ministerul Sanatatii nu are capacitate de a face spitale – si avea dreptate daca ne uitam la ce au facut de fapt «expertii» PSD. MS are doua directii diferite care se ocupa de constructia de spitale – amandoua ineficiente. Ele trebuiau sa fie inlocuite de o Agentie specializata (ANDIS), un centru de excelenta, cu lideri si angajati evaluati pe baza rezultatelor concrete si care sa ofere cadrul necesar mobilizarii actorilor din piata specializati in administrarea de proiecte majore de infrastructura spitaliceasca. Am reusit finantarea ANDIS din PNRR si asta e o realizare politica importanta, pentru ca Comisia nu accepta fonduri pentru functionarea institutiilor decat in cazuri exceptionale”, a explicat fostul ministru al Sanatatii.

Ioana Mihaila considera „ciudat” faptul ca „Rafila se plange acum ca este finantata ANDIS din PNRR”.

„De fapt, situatia este asa: 5 milioane sunt cheltuielile cu operationalizarea si functionarea ANDIS pe 5 ani, iar 25 de milioane sunt cheltuielile cu asistenta tehnica. Investitiile sunt de fapt 1,7 MILIARDE euro. Rafila pune cruce celor 25 de spitale din PNRR”, a detaliat Mihaila.

Ea a explicat ce inseamna asistenta tehnica:

„- Redactarea studiilor de fezabilitate pentru 8 spitale de importanta majora: 12 mil de euro;

– Monitorizare de proiecte de constructii pentru 6 spitale de importanta majora: 2.5 milioane de euro + 1.3 miloane pentru planificarea si monitorizarea etapelor de constructie si a instalarii de echipamente medicale.

– Asistenta tehnica pentru redactarea documentelor de achizitii publice si pentru derularea procedurilor de achizitii publice: 898.000 de euro;

– Asistenta tehnica pentru dezvoltarea capacitatilor de management financiar a personalului ANDIS, in scopul elaborarii de modele financiare, de analize cost-beneficiu, audit financiar: 268.000 euro

– Asistenta tehnica permanenta pentru personalul ANDIS, instruirea personalului privind managementul portofoliilor de investitii in infrastructura – pe o perioada de 5 ani – 3.360 mil euro

– Asistenta tehnica pentru elaborarea normelor metodologice privind functionarea si siguranta la nivelul spitalelor din Romania: 2 mil euro

– Asistenta tehnica pentru operationalizarea spitalelor: organizare, angajarea personalului, ghiduri, protocoale si proceduri interne, planificare de resurse umane, training pentru resursele umane, design si implementare suport IT, managementul riscului : 3.5 mil euro”.

Referitor la modul in care s-a ajuns la aceste costuri, fostul ministru al Sanatatii a precizat ca a fost folosita „experienta similara a institutiilor care au mai facut asta”.

„Asa ca domnul Rafila sa isi vada de treaba si sa inceapa sa lucreze la actele normative care sunt deja intr-o mare intarziere: criteriile de prioritizare pentru centrele comunitare, criteriile de prioritizare pentru spitale, ordonanta de infiintare a Agentiei Nationale pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Sanatate. Sau poate macar sa elaboreze normele pentru legislatia primara care a fost deja aprobata in mandatul USR si care prevedea, printre altele, pilotarea si derularea unor mecanisme de plata/ rezultat, care ar aduce imbunatatiri semnificative in calitatea actului medical. Acesteau aveau termen decembrie 2021. Si acestea finantabile din PNRR. Asta daca chiar ii pasa de sanatatea romanilor…”, a conchis Mihaila.

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a declarat, marti seara, ca niciun angajat al Ministerului Sanatatii nu a lucrat si nu a vazut PNRR, fiind descoperite ”destul de multe lucruri ciudate”. Ministrul sustine ca, de multe ori, valoarea consultantei este mai mare decat valoarea obiectivului, dand exemplul unui proiect de cinci milioane de euro cu consultanta de 25 de milioane. ”Am pus documentele la dispozitia Corpului de Control al prim-ministrului”, a afirmat Rafila.

Intrebat la Antena 3, marti seara, daca legat de PNRR a gasit lucruri ciudate cu privire la ce s-a negociat, Alexandru Rafila a declarat ca in primul rand nu a avut acces la documentele acestui program.

”Am gasit si noi destul de multe lucruri ciudate. In primul rand, ca nu am avut acces la documentele acestui program si ceea ce a fost foarte ciudat pentru toata lumea care lucreaza in Ministerul Sanatatii este ca niciun angajat din Ministerul Sanatatii nu a lucrat sau nu a fost informat referitor la acest program. Pare destul de ciudat. A fost lucrat pe persoana fizica, nu stiu exact cum a fost lucrat, in primul rand. Si al doilea element este legat de faptul ca de multe ori valoarea consultantei este mai mare decat valoarea obiectivului”, a declarat Alexandru Rafila.

Intrebat despre ce este vorba, Rafila a explicat ca la Agentia Nationala de Investitii in Sanatate numai consultanta a costat 25 milioane de euro, in timp ce finantarea este de doar 5 milioane de euro.

”La Agentia Nationala pentru Investitii in Sanatate, functionarea agentiei este finantata cu 5 milioane de euro si consultanta cu 25 de milioane de euro. Asa a fost facut contractul. Deocamdata am pus documentele la dispozitia Corpului de Control al prim- ministrului”, a mai declarat Rafila.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: