Ghinea iar il face de ras pe Ciolacu: „Vreau sa radem putin de cei doi Marcei – Bolos si Ciolacu. PNRR nu e secret, e pe site-ul ministerului”

politica

Coordonatorul departamentului de politici publice al USR, Cristian Ghinea, transmite ca intregul Plan National de Redresare si Rezilienta se afla pe site-ul Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene, inclusiv anexele.

Precizarile sunt facute dupa ce presedintele Camerei Deputatilor, liderul PSD Marcel Ciolacu, a declarat, luni, ca solicita Guvernului sa desecretizeze toate documentele din PNRR, mentionand ca este oportuna si constituirea unei comisii de ancheta pentru ca „toata lumea” sa stie ce contine acest plan.

„Uite la Ciolacu. Ditamai seful de Parlament a amenintat azi pe hol ca imi arata el mie ca am secretizat PNRR-ul, face Comisie de ancheta. Adineauri, s-a dus la Ghita TV sa arate dovada. (…) PNRR l-am publicat noi, complet, singurul guvern care a publicat toate anexele. Inainte de a fi gata, am mers de 3 (trei) ori in Parlament. Am invitat pesedistii la minister sa il consulte. Ei nu au facut asta cu celelalte programe de fonduri europene, cu nici unul dintre ele. TOT PNRR se gaseste inca pe site-ul ministerului”, a scris fostul ministru al Investitiilor si Proiectelor Europene, pe Facebook.

El a indicat si link-ul: https://mfe.gov.ro/pnrr-complet/.

Ghinea a subliniat ca PNRR nu este secret, doar comentariile Comisiei Europene. Potrivit acestuia, dupa ce observatiile respective au ajuns in presa, CE a decis sa nu mai trimita comentarii scrise.

„Marea dovada a lui Ciolacu sunt cateva notite scrise partial de mine partial de un secretar de stat unde stabileam cine are acces la comentariile Comisiei Europene. Comisia nu publica comentariile trimise oficial. Dupa ce s-au scurs prin presa, cei de la Comisie au spus ca nu ne mai trimit comentarii scrise. Ceea se ingreuna enorm procesul rapid de negocieri. Am anuntat de atunci, am zis-o eu in interviuri, ca vom stabili circuitul hartiilor astfel incat negocierile sa mearga rapid: ministri, secretari de stat, echipa PNRR din MIPE. Deci, marea dovada a lui Marcel ca PNRR e secret nu se refera la PNRR, care e public tot, ci la comentariile Comisiei”, a mentionat Ghinea.

Conform acestuia, daca trebuie facute publice comentariile Comisiei Europene privind PNRR, atunci ar trebui prezentata public si corespondenta referitoare la Programele Operationale.

” Vreau sa radem putin de cei doi Marcei – Bolos si Ciolacu. (…) Daca filosofia lui Bolos este ca tot ce primeste de la Comisie e public, maine voi face o cerere de acces pe Legea 544 pentru a primi toata corespondenta primita de la Comisie pe Programele Operationale. Potrivit indignarii celor doi Marcei, ar trebui sa fie publica. Daca nu mi-o da, va trebui sa explice de ce nu e publica, publicului si in fata judecatorilor”, a mai scris Ghinea.

Marcel Ciolacu, a declarat, luni, ca solicita Guvernului sa desecretizeze toate documentele din PNRR.

„A trebuit sa treaca un an si jumatate cand in sfarsit sa ajungem cu totii la concluzia ca trebuie desecretizat PNRR-ul, asa cum este peste tot in Europa. Nu exista niciun stat european care are un program national de redresare si rezilienta pe care l-a tinut la secret, vreun Guvern din aceasta Europa. Eu o sa-mi permit, pana sa cer in coalitie, sa cer Guvernului Romaniei sa desecretizeze absolut toate documentele din PNRR si o sa am o discutie cu liderii de grup. Cred ca este oportun ca sa avem o comisie de ancheta si in sfarsit, poate si prin intermediul acestei comisii, toata lumea, toti romanii si toti cei interesati sa stim odata pentru totdeauna ce contine PNRR, pentru ca nici in acest moment nu stim ce este acolo”, a afirmat Ciolacu, la Parlament.

El a sustinut ca la Guvern exista o „lista pentru spitale”, facuta „numai si numai dupa criterii politice”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: