Ghinea il executa pe Rafila: „I-a explodat ciunga in freza. Pentru onoarea mea, o sa mor cu tine de gat! Tu chiar furi banii de acolo. Lupa e pe tine”

politica

Cristian Ghinea, PNRR, Marcel Ciolacu, prost

Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene, are un mesaj foarte dur la adresa ministrului Sanatatii, Alexandru Rafila (PSD), dupa ce USR a dezvaluit ca Rafila a semnat un contract de consultanta in valoare de 21 de milioane de euro cu Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).

„Cand esti ipocrit si iti explodeaza ciunga in freza. PSD au mintit ca porcii despre consultanta si PNRR. M-au acuzat si terfelit gratuit – trebuie sa fii prost sau foarte pesedist la neuron sa iti imaginezi ca eu as putea lucra pe bani pentru sefii actuali ai PNRR. Dimpotriva, sunt cosmarul lor, pentru ca nu pot fura si le taxez prostiile public.

Au invartit despre mine prostii, sume astronomice, aberant. Zero adevar. Acum li se sparge balonul de ciunga in par. Pentru ca… ce sa vezi… chiar e nevoie de oameni priceputi si aia costa.

Colegul meu Emanuel Ungureanu l-a prins pe Rafila ca da pe sestache mai mult de 20 de milioane de euro consultanta catre fostul sau loc de munca. Rafila e tipul ala care e milionar in euro dupa ce a muncit doar la stat. Cum a facut asta? Prin invarteli de constracte de consultanta de la minister – se ocupa ANI de asta. Deci sa intorci niste bani din PNRR la serviciul lasat ca sa vii ministru – cum suna asta?

Ce raspunde Rafila cu tupeu? Ah, pai nu am dat acolo toti banii de consultanta. Sec asa. Si vad titluri de presa: ah, nu a dat pe toti.

Da, restul sunt la Agentia care va face spitale – daca le mai face, cu Rafila nu e clar si munca doare. Ce argument e asta? Am furat, dar nu chiar pe toti?

Bai, dar daca tot m-ati porcait atat, de ce nu faceti economie la buget si nu renuntati de tot la consultanta? Eu am zis ca Ministerul nu stie sa faca spitale si sa luati experti. Ok, voi ziceti ca are PSD experti. Faceti cu PSD-isti.

Rafila, pentru cacaturile spuse despre mine, pentru onoarea mea o sa mor cu tine de gat! Tu chiar furi banii de acolo. Lupa e pe tine. Iexpertule!”, a anuntat Ghinea pe Facebook.

USR l-a acuzat, miercuri, pe ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, ca a semnat un contract pentru consultanta, de 21 de milioane de euro, cu Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), organizatie din al carei Consiliu Executiv a facut parte pana in anul 2021.

”Luni la rand, reprezentantii PSD au reclamat, cu maxima vehementa, costurile de consultanta din PNRR, desi era evident ca statul roman nu are experti in construirea de spitale mari si in digitalizarea Sanatatii. Ajuns la putere, ipocrit ca intotdeauna, PSD nu a folosit expertii pe care ii tot invoca prin studiourile tv. In schimb, ministrul Alexandru Rafila a semnat un contract pentru consultanta, de 21 de milioane de euro, cu Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), organizatie din al carei Consiliu Executiv a facut parte pana in anul 2021”, spune USR in comunicat.

„In luna mai, pe sest, ca hotul, cel care se viseaza presedintele Romaniei, fost sef la OMS, a inaintat un memorandum catre Guvernul Romaniei prin care a cerut ca OMS sa faca consultanta, inclusiv pentru partea de digitalizare din atat de hulitul de catre PSD program pe Sanatate numit PNRR. Memorandumul cu OMS a fost semnat, in mare secret, de Guvernul Romaniei in luna iunie! Unde este problema? Suma uriasa: 21 de milioane de euro. Bani directionati discretionar, pentru asistenta tehnica (consultanta), catre organizatia unde Alexandru Rafila a avut rol executiv pana in anul 2021! Voi face sesizare la Agentia Nationala de Integritate si la DNA cu privire la acest grav conflict de interese in care se afla actualul ministru PSD al Sanatatii”, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu.

USR precizeaza ca, ”in conditiile in care suma prevazuta in PNRR pentru asistenta tehnica la Management servicii sanatate este considerabil mai mica decat suma pe care a semnat ministrul Rafila, este neclar de unde au rezultat cele 21 de milioane de euro, cum este neclar si daca OMS a livrat deocamdata ceva care sa justifice virarea unei primei transe de bani”.

”Clar, insa, este rolul pe care l-a avut Alexandru Rafila la OMS. Din 2014 pana in 2018, a fost reprezentantul Romaniei la OMS, iar din 2018 pana in 2021, a fost membru in Comitetul permanent al Biroului Regional al OMS pentru Europa si membru in boardul executiv al OMS”, se mai arata in document.

„Cine din Guvernul Romaniei a aprobat golania lui Rafila cu OMS? In ordinea numerelor de pe tricou, conform semnaturilor de pe memorandum: premierul Nicolae Ciuca, vicepremierul Sorin Grindeanu, ministrul Finantelor, Adrian Caciu, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Marcel Bolos, si geniul Justitiei din Romania, Catalin Predoiu. Ca primarul a semnat si ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Iata cum, in liniste deplina, asa cum ii place presedintelui Iohannis, ministrul Rafila a dat un tun de 21 de milioane de euro consultanta pe PNRR catre prietenii de la OMS”, a mai aratat deputatul USR Emanuel Ungureanu.

Ministerul Sanatatii a venit apoi cu o serie de precizari.

„In cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta (Componentele C12 – Sanatate si C7.I3 – Digitalizare), aprobat prin decizia de punere in aplicare a Consiliului Uniunii Europene din 3 noiembrie 2021, coordonatorii de reforme si investitii sunt responsabili de indeplinirea tintelor si jaloanelor aferente, fiind recomandata utilizarea asistentei tehnice furnizate de organizatii si institutii internationale, respectiv Organizatia Mondiala a Sanatatii, Banca Europeana pentru Investitii si Banca Mondiala. Conform anexelor de cost aprobate in cadrul PNRR, pentru componenta de asistenta tehnica a fost prevazut un buget total general de aproximativ 50 milioane de euro. Aceste resurse financiare fac parte din categoria „granturi nerambursabile”, acordate Romaniei de Uniunea Europeana”, arata comunicatul de presa al MS.

Conform sursei citate, in perioada decembrie 2021 – februarie 2022, Ministerul Sanatatii a efectuat consultari cu organizatiile si institutiile internationale incluse in PNRR, respectiv Banca Mondiala, Banca Europeana pentru Investitii si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). OMS si-a asumat integral furnizarea de asistenta tehnica pentru implementarea jaloanelor aferente Reformei 1, Reformei 3 si Componentei 7. I3 din cadrul PNRR.

In urma acestor consultari, in vederea indeplinirii jaloanelor specifice reformelor de sanatate publica, Ministerul Sanatatii a inaintat Guvernului Romaniei Memorandumul privind Aprobarea negocierii si semnarii contractului pentru asistenta tehnica dintre Ministerul Sanatatii si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care a fost aprobat in data de 24 mai 2022.

In baza mandatului acordat de Guvern, Ministerul Sanatatii a purtat negocieri cu reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii, bugetul alocat asistentei tehnice de specialitate pentru Reforma 1, Reforma 3 si C7.I3 – Digitalizare fiind in cuantum de 21,25 milioane de euro pentru perioada 2022-2026, reprezentand 42% din bugetul total disponibil pentru asistenta tehnica.

De asemenea, „mentionam ca, in vederea indeplinirii tuturor jaloanelor specifice investitiilor in infrastructura de sanatate (ex: Agentia Nationala pentru Dezvoltarea Infrastructurii Spitalicesti – ANDIS), Ministerul Sanatatii va purta negocieri suplimentare cu organizatiile internationale de profil (Banca Mondiala si Banca Europeana de Investitii). Pentru coordonarea investitiilor in infrastructura de sanatate, Ministerul Sanatatii utilizeaza in prezent asistenta tehnica internationala oferita de Banca Europeana de Investitii prin intermediul acordului BEI-PASSA”, conchide sursa mentionata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: