Ghinea il indeamna pe Ciolacu sa-si vada „lungul nasului”. Seful PSD s-a apucat sa-i dea lectii Maiei Sandu

politica

Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene, comenteaza amuzat faptul ca tocmai seful PSD, Marcel Ciolacu, s-a apucat sa-i dea lectii Maiei Sandu despre cum ar trebui sa faca „reforme” in Republica Moldova.

„Citesc in presa si rad: ‘Marcel Ciolacu, lectie pentru Maia Sandu: „Este nevoie de hotarare si vointa politica solida pentru implementarea rapida a reformelor de pe agenda europeana

Awww,

Femeia a terminat Harvard, a lucrat pentru Banca Mondiala, a facut de la zero un partid reformist cu care a invins un intreg sistem.

Barbatul din poza a luat bac-ul la 30 de ani, a terminat o facultate neacreditata si a stat pe burta in PSD ca gusterul la soare pana a picat ceva.

Acum, el ii da ei lectii despre reforme europene. Hai, totusi sa ne stim lungul nasului”, a comentat amuzat Ghinea.

Citeste si: Tupeu PSD-ist. Ciolacu i-a dat lectii Maiei Sandu: „Este nevoie de hotarare si vointa politica pentru aplicarea reformelor”

Presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, a tinut sa-i dea lectii Maiei Sandu despre cum ar trebui sa „implementeze rapid reformele” in Republica Moldova. Insa PSD a blocat in Romania toate reformele legate de transparentizare, meritocratie si justitie, in special in zona luptei anticoruptie.

„Romania a fost si va ramane cel mai apropiat si mai sincer prieten al Republicii Moldova.

I-am transmis astazi doamnei presedinte Maia Sandu ca vom sprijini eforturile administratiei domniei sale de intarire a institutiilor statului in vederea continuarii parcursului european.

Este nevoie de hotarare si vointa politica solida pentru implementarea rapida a reformelor de pe agenda europeana – care sunt de altfel reforme necesare pentru bunastarea cetatenilor, pentru modernizarea si consolidarea stabilitatii Republicii Moldova”, a transmis Ciolacu dupa intalnirea cu Maia Sandu.

Citeste si: Maia Sandu se implica personal in extradarea „marilor escroci”: „Cu toti presedintii de state cu care ma intalnesc vorbesc despre ei. Banii furati aflati in aceste state trebuie adusi acasa”

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a inceput deja reforme radicale in zona justitiei, mergand pana la demiterea procurorului general, acuzat ca i-a scapat pe oligarhi, si pana la verificarea averilor judecatorilor si procurorilor.

Ea a anuntat, saptamana trecuta, la deschiderea Forumului pentru reformarea justitiei si combaterea coruptiei, ca „reformarea justitiei este prioritatea numarul unu a guvernarii dar si a cetatenilor”. „Functionarii corupti, obisnuiti sa bage mana in buzunarul omului, submineaza increderea omului in stat. Coruptia distorsioneaza valorile noastre si ne ofera modele strambe”, a subliniat Maia Sandu.

„Astazi, Republica Moldova are sansa reala de a face schimbari profunde, sistemice, in domeniul justitiei. Reformarea acestui sector este prioritatea numarul unu a guvernarii, dar si a cetatenilor. Dupa mai multe incercari esuate de a face ordine in justitie, astazi avem, in sfarsit, ocazia de a misca carul din loc. Avem toate premisele pentru asta, inclusiv cel mai important lucru – vointa politica. Astazi conducerea tarii – presedintele, majoritatea parlamentara, guvernul – isi doreste ca institutiile in domeniul justitiei sa devina functionale, independente si sa actioneze cu integritate si profesionalism.

Asta a cerut societatea, pentru asta au votat cetatenii si aceasta reforma este datoria noastra fata de cetateni si fata de intreaga societate.

Reforma justitiei tinteste un domeniu anume, dar efectele acesteia vor fi resimtite de toata societatea. Restabilirea increderii in actul justitiei este o preconditie pentru ca oamenii sa-si recapete increderea in statul Republica Moldova. De aceasta depind investitiile in economie, dezvoltarea afacerilor, colectarea impozitelor, calitatea serviciilor publice, intr-un final, calitatea vietii cetatenilor in tara noastra.

Lupta cu coruptia este si ea parte din aceasta ecuatie. Coruptia impiedica dezvoltarea tarii, ea este una dintre cauzele principale ale saraciei cu care ne confruntam. Prioritatea noastra este lupta cu coruptia mare, cu infractorii care au transformat institutiile statului in surse de renta si venit personal. Dar acest flagel trebuie eliminat la toate nivelurile.

Trebuie sa eliminam si coruptia cu care se confrunta cetatenii zilnic, atunci cand solicita un serviciu public. Functionarii corupti, obisnuiti sa bage mana in buzunarul omului, submineaza increderea omului in stat.

Coruptia distorsioneaza valorile noastre si ne ofera modele strambe, dupa care se conduc azi unii tineri si adulti laolalta. Unii oameni nu mai pretuiesc educatia si munca in calea lor spre o viata indestulata. Aleg, in schimb, castigul usor si rapid, de multe ori ilegal sau la limita legii, aleg schemele de coruptie sau evaziunea fiscala. Acest proces periculos erodeaza baza morala a societatii noastre si trebuie oprit.

Viitorul tarii noastre, prosperitatea oamenilor si a statului depind de capacitatea noastra de a interveni rapid in domeniul justitiei si al combaterii coruptiei, dar si de credibilitatea si caracterul ireversibil al schimbarilor realizate. Sunt procese care trebuie facute corect, in stricta conformitate cu spiritul legii. Iar noi, ghidati de angajamentul nostru fata de cetateni, suntem decisi sa actionam hotarat si rapid, cu masuri noi, tintite si eficiente. Schimbarile in justitie si in combaterea coruptiei au inceput deja si ele vor continua fara nicio ezitare. Si aici am un mesaj pentru angajatii din sistemul judecatoresc si din domeniul organelor de drept.

Aveti acum de facut o alegere. Daca decideti sa puneti umarul la schimbare, sunt convinsa ca transformarea se va produce mai rapid, in interesul tuturor celor implicati si in beneficiul intregii societati. Impreuna, vom putea schimba spre bine mersul lucrurilor in domeniul justitiei.

Daca veti alege sa puneti bete in roate, vreau sa va spun ca lucrurile oricum vor avansa pe calea schimbarii. Mecanismul evaluarii performantelor si al verificarii integritatii fiecarui in domeniu va fi pus in functiune. Insa rezistenta opusa va determina cetatenii sa piarda si mai mult increderea in sector, incredere si asa foarte greu de recuperat.

Este in interesul nostru comun – si in interesul tarii – sa lucram impreuna in procesul dificil de reformare a acestui domeniu important.

Noi nu vrem justitie la televizor. Nu vrem sa ajungem in extreme in ceea ce priveste desfasurarea lucrurilor in justitie. Noi vrem sa fie respectata legea. Toate actiunile de reformare in sectorul justitiei si al combaterii coruptiei trebuie sa consolideze increderea in justitie si in functionarea institutiilor de drept.

Inteleg ca multi dintre dumneavoastra, cei care lucrati in sectorul justitiei si al combaterii coruptiei, ati putea fi descurajati de criticile constante pe care le auziti in societate. E dureros sa auzi critici fata de domeniul caruia ai ales sa-i dedici cariera si viata. Pentru a scapa de aceasta critica, trebuie sa facem ordine in sector si sa recladim increderea in justitie. Azi avem un context politic potrivit pentru a realiza acest lucru.

Stiu ca majoritatea dintre voi tineti la numele si reputatia profesionala pe care le aveti, si ca ati dori sa lucrati altfel decat se lucreaza acum. Trebuie sa oprim practicile ilegale care au devenit norma – favorurile, abuzul, folosirea serviciului in interes personal, foloasele necuvenite. A venit timpul sa lucram impreuna pentru a corecta mersul lucrurilor in tara noastra. Astfel vom putea construi impreuna un stat functional si o tara prospera, unde toti oamenii au sansa sa traiasca bine. Iar intr-o tara prospera, si oamenii din justitie o duc bine si sunt respectati.

Acesta este indemnul meu pentru angajatii din sectorul justitiei: veniti sa puneti umarul la schimbarea pe care am initiat-o. De data asta, vom reusi. Ne vom folosi toata priceperea, resursele si vointa politica in acest scop. Progresul in acest domeniu este necesar – si este inevitabil”, a spus Maia Sandu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: