Ghinea il pune la punct pe Tudose: „Minte de militian de tara. Explic ca la scoala, e greu de citit. Cineva a lucrat pe un calculator Toshiba. Si PSD, in intelepciunea sa, spune: a lucrat firma Toshiba”

politica

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a ironizat acuzatiile PSD legate de aparitia unor companii private in anexele Planului National de Redresare si Rezilienta.

„Acum sa explic, ca la scoala. Noi am publicat tot. Suntem singurul stat european care a publicat tot, inclusiv anexele. Ce a facut PSD in loc sa citeasca? E greu de citit. Au dat click dreapta sa se uite la properties la document si au gasit niste nume acolo. Au gasit Toshiba. Cineva a lucrat pe un calculator Toshiba. Si PSD, in intelepciunea sa, spune: a lucrat firma Toshiba. E ridicol.

Cu KPMG este si mai simplu. Eu deduc, ca nu am lucrat direct cu KPMG, noi am primit de la firma de stat Nuclearelectrica un proiect de a produce hidrogen. Ceea ce este foarte bine. De ce Nuclearelectrica? Pentru ca au foarte multa apa, pe Dunare, la Cernavoda. Doar ca Nuclearelectrica nu are expertiza pe asta si atunci a luat o firma de consultanta, deduc eu, sa-i ajute sa le scrie proiectul. Este ceva legitim. Doar ca mintea de militian de tara pe care o are PSD-ul nu concepe… De unde sa stie Hidroelectrica sa faca hidrogen? Daca aveam experti de stat in hidrogen faceam deja.

La firma Franklin Templeton Investments este si mai ridicol. Aceasta firma a publicat un studiu prin care spune de ce trebuie Romania sa faca pasi in revolutia hidrogenului. Sunt doua revolutii in Europa, asta a hidrogenului si a microelectronicelor. Europa si-a propus sa faca aceste doua revolutii, le avem prinse in PNRR pe amandoua, Romania va fi parte din aceste revolutii. In cazul acelei firme, au publicat un fel de studiu de ce trebuie sa faca Romania acest pas. Firma respectiva de stat l-a luat si l-a bagat acolo, ca argumente. Cu sursa, este un studiu public. Dar la PSD, care sunt obisnuiti cu plagiatele, au crezut ca e ceva ingrozitor”, a explicat Ghinea intr-un interviu la Digi24.

Mihai Tudose, fost premier si europarlamentar PSD, a declarat, saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa la sediul partidului, ca o parte dintre documentele din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) prezentate miercuri de Guvernul Citu sunt livrate de firme precum KPMG si Franklin Templeton Investments.

„Orice document electronic are provenienta, cine l-a scris, de unde a venit”, a spus Mihai Tudose. Pe partea de „unitate de producere a hidrogenului verde”, documentul „e facut de Franklin Templeton Investments”, a declarat acesta. Tudose a mai spus ca un studiu de analiza de fezabilitate pe un „proiect de stocare de energie electrica in baterii” este „facut de KPMG, livrat ca atare”.

In ceea ce priveste un proiect privind o unitate de hidrogen verde pe platforma Cernavoda, acesta ar fi „facut tot de baietii de la Templeton”, a mai declarat fostul premier.

Mai mult, Mihai Tudose a sustinut, cu print-screenuri de pe site-ul guvernului, ca unele parti ale PNRR nu sunt altceva decat copy-paste dupa programe de reforma vechi de mai bine de 15 ani.

“Noi am inceput sa citim, in ideea in care domnul ministru Ghinea a recunoscut ieri ca nu a citit tot, la fel a spus si azi domnul Citu”, a mai adaugat Mihai Tudose.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: