Ghinea nu procedeaza ca PSD-istii: „Nu este vina Guvernului ca au fost indeplinite 13 reforme din cele 21 care trebuiau atinse pana la 31 decembrie 2021”

politica

Cristian Ghinea, fostul ministru al fondurilor europene, a anuntat ca Guvernul Ciuca a indeplinit 13 reforme din cele 21 de tinte si jaloane pe care trebuia sa le atinga pana la data de 31 decembrie 2021. Ghinea sustine ca in curand Romania va bifa absorbtia a 3,9 miliarde de euro din PNRR.

”Reforme indeplinite in opinia noastra sunt 13. Din cele 21 de jaloane si tinte pe care Guvernul le avea de indeplinit pana la 31 decembrie, au fost indeplinite in mod satisfacator 13. Mai sunt 4 jaloane care nu sunt vina guvernului. Noi incercam sa fim factuali si descriptivi.

Aceste patru jaloane se refera la instrumentele financiare, la acei 1,25 de miliarde de euro care trebuie sa intre imediat in economia romaneasca. Guvernul a comunicat ca exista neintelegeri intre Comisia Europeana si Banca Europeana de Investitii in legatura cu aplicarea criteriilor de mediu. In acest caz, Guvernul are dreptate.

Aceste patru jaloane sunt intarziate, dar nu din vina guvernului Romaniei. As atrage atentia pe acele jaloane unde in mod evident sunt probleme: anume la sistemul de management si control, cele doua jaloane la Ministerul Transporturilor legate de operationalizarea CNIR si strategia versus planul de investitii in feroviar, acolo trebuie refacute actele legislative, hotararile de guvern, pentru ca altfel nu vad cum ar putea vedea Comisia aceste jaloane indeplinite”, a spus Cristian Ghinea la conferinta de lansare a platformei MonitorPNRR, informeaza news.ro.

Romania a primit o prima transa de bani din PNRR in valoare de 1,8 miliarde de euro, partea de granturi, insa Cristian Ghinea sustine ca Executivul urmeaza sa activeze si banii din imprumuturi.

”Guvernul trebuie sa faca cerere de plata si pentru prefinantarea din imprumuturi, deci in total vom avea in curand 3,9 miliarde de euro in tara. Sunt foarte mandru ca avem alocari mari pentru educatie (3,6 miliarde). Am tinut foarte mult, politic vorbind, ca educatia si sanatatea (2,4 miliarde) sa aiba alocari foarte mari. De altfel, sanatatea mai are inca 400 de milioane de euro si pentru digitalizare”, a mai spus Ghinea.

Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE) a prezentat la sfarsitul anului trecut un bilant al Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR) 2021, de la negociere, operationalizare, implementare, aratand ca Romania a avut de indeplinit 21 din cele 507 tinte si jaloane asumate.

Conform MIPE, au fost puse bazele mecanismului de implementare a PNRR in Romania, pornind de la adoptarea legislatiei specifice, operationalizarea structurilor la nivel institutional, cat si prin definirea mecanismului de management si control si a fluxurilor financiare.

Potrivit sursei citate, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, in calitate de coordonator national al PNRR, impreuna cu ministerele de linie, finalizeaza, astfel, prima etapa din implementarea PNRR, care include si atingerea tintelor si jaloanelor aferente anului 2021. Implementarea Planului a demarat in 3 noiembrie, dupa primirea aprobarii din partea Consiliului UE.

Pentru acest an, conform obligatiilor prevazute in Decizia de punere in aplicare a Consiliului (CID), Romania a avut de indeplinit 21 de tinte si jaloane, din totalul de 507 asumate la nivelul intregului plan.

Premierul Nicolae Ciuca a precizat ca Romania are indeplinite aproape toate obiectivele in 2021, mai putin trei care sunt in dezbatere la Fondul European de Investitii si la Banca Europeana de Dezvoltare.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: