Ghinea si Iohannis demonteaza un fake news: Reformele nu se fac peste noapte

money

Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) nu a fost trimis oficial la Bruxelles, o decizie in acest sens urmand sa fie luata saptamana viitoare, a declarat, joi, Cristian Ghinea, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene.

„Este un fake news care circula din pacate, ca ar fi respins Comisia PNRR. PNRR-ul Romaniei nu a fost trimis la Bruxelles in mod oficial. Sunt discutii, negocieri tehnice informale, va fi o trimitere oficiala. Dupa aceasta trimitere oficiala Comisia Europeana are doua luni de evaluare, conform regulamentului, si atunci se va vorbi de acceptare sau modificare sau respingere, Doamne fereste, a planului Romaniei”, a spus Ghinea la Digi 24.

Acesta a precizat ca nu exista conceptul de deadline pentru trimiterea variantei oficiale, dar este o data recomandata, respectiv 30 aprilie.

„Saptamana viitoare vom lua o decizie in urma unei videoconferinte cu vicepresedinta Comisiei, Margrethe Vestager, legata de calendarul Romaniei. Deocamdata sunt state care au anuntat ca nu vor trimite pana la 30 aprilie: Polonia, Malta, Finlanda, Bulgaria, Olanda. Azi, acum 2 ore, s-a anuntat prima trimitere oficiala a planului, planul Portugaliei. Nu este o competitie cu cine trimite primul”, a explicat Ghinea.

Ministrul a subliniat ca acum se lucreaza pe acele componente propuse public, care au ca mandat de negociere cu Comisia o pagina jumatate, doua, si care trebuie dezvoltate in documente tehnice ce presupun costuri pentru fiecare investitie, deadline-uri, responsabilitati.

„Fiecare componenta are prin natura ei cateva zeci de pagini, daca nu chiar sute, la cele mai complicate. Am trimis la Bruxelles, impreuna cu colegii mei din minister, cam 1.000 de pagini de documentatie tehnica si propuneri, pe care Comisia se uita. Avem intalniri cu Comisia si cu ministerele de linie si dupa observatiile lor aducem modificari, negociem.(…) Toate tarile fac asa, fiind un mecanism nou, si sunt in proces de negociere. Fiind in negociere nu vreau sa dau detalii pe toate componentele, doar va asigur ca se munceste intens aici la acest subiect”, a mai afirmat Ghinea.

Intrebat daca sunt sanse ca varianta oficiala sa fie trimisa pe 30 aprilie, ministrul a raspuns ca „se poate face asta”, insa intrebarea este daca pe toate componentele chestiunile de costuri sunt bine documentate sau mai este nevoie de timp pentru partea tehnica.

„Asta e decizia pe care o vom lua saptamana viitoare. Daca vom decide sa o trimitem post 30 aprilie va fi chestiune de saptamani, nu mai mult”, a punctat Cristian Ghinea.

Si Klaus Iohannis a vorbit despre asta, dand asigurari ca lucrurile merg in directia buna.

„Noi am lucrat intens si sub mare presiune, cum acelasi lucru s-a intamplat in toate statele din Uniune, sa pregatim acest Plan National de Redresare si Rezilienta. Este o noutate pentru toata lumea. Nu a mai existat asa ceva si in acest sens au fost de asteptat dificultatile in conturarea planului.

Dificultatea consta ca se doresc reforme profunde, dar in acelasi timp intr-o perioada foarte limitata, avem doar cativa ani la dispozitie. In mod normal, reformele nu se fac peste noapte si proiectele importante nu se realizeaza in 3 – 4 ani. Insa vom fi pregatiti pentru acest Plan National si vom imbunatati proiectul in asa fel incat proiectele sa fie acceptate”, a afirmat Iohannis.

El a mai spus ca nu doar Romania e in aceasta situatie, ci toata lumea, avand in vedere „noutatea si presiunea” timpului foarte scurt de implementare.

„Am convocat pentru luni o intalnire cu responsabilii din Guvern si din alte zone care lucreaza pe PNRR. Vom evalua primul feedback al Comisiei. Vom imbunatati Planul. Ministerul se va prezenta din nou la Comisie cu Planul imbunatatit si, in final, sunt convins ca el va fi acceptat si vom putea folosi acesti bani.

Este o suma foarte mare: 30 miliarde de euro. Avem sansa sa punem in practica reforme care s-au tot amanat si avem sansa sa facem investitii care pana acum tot din lipsa de bani nu s-au realizat. Eu sunt foarte hotarat ca, impreuna cu Guvernul, sa ducem lucrurile in zona de succes”, a declarat Klaus Iohannis, dupa vizita la Parcul Natural Vacaresti, cu ocazia Zilei Pamantului.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: