Ghinea (USR), reactie dura in apararea lui Vlad Voiculescu: „Securistii se razbuna. DNA ar trebui sa faca lumina in povestea cu centrele speciale daca ar urmari interesul public”

politica

Cristian Ghinea, PNRR, Marcel Ciolacu, prost

Cristian Ghinea, fost ministru USR in Guvernul Citu, are o reactie dura dupa ce DNA a anuntat ca doreste sa il cerceteze penal pe Vlad Voiculescu in legatura cu achizitiile de vaccinuri in pandemie.

„Care e faza pe bune cu vaccinurile? Domnia specialilor. Ce ar trebui sa ancheteze DNA, daca nu ar fi ajuns instrumentul Sistemului siloviki.

DNA se ocupa de cate vaccinuri au fost comandate. Brusc, Hellvig, Iohannis, Ciuca, Gheorghita (mai tineti minte pe Fat Frumos in uniforma care decidea totul? – unde e acum?), adica aia care au decis atunci ca militarii si specialii decid la vaccinare au disparut de pe tema. Cand au facut Voiculescu si USR scandal ca decizia pe vaccinare nu se ia la Ministerul Sanatatii, cum ar fi trebuit, au sarit toti pe noi.

Si ce are DNA cu asta? Unde e coruptia? Deciziile de oportunitare nu sunt despre furt. Traim un moment abject.

Securistii se razbuna. DNA ar trebui sa faca lumina in povestea cu centrele speciale daca ar urmari interesul public.

De ce? Pentru cei care nu ati citit cartea, va las mai jos povestea care m-a socat atunci”, a scris Ghinea pe Facebook.

El a redat un fragment din cartea „Cine a facut Romania – Rascrucile noastre”.

„Un moment socant pentru mine a fost discutia din sedinta de guvern in care am aprobat strategia de vaccinare. Era la inceputul guvernului Citu, sedintele de guvern se tineau cu mastile pe fata, ore intregi de respirat sub masca. Marele stres era ca nu vom avea vaccinuri, era inainte ca baietii din serviciile secrete si armata, care au condus campania de vaccinare, sa rateze acest obiectiv national. Neincrederea in acea coalitie a inceput destul de repede, cand am realizat ca totul fusese organizat in guvernul anterior, astfel incat Ministerul Sanatatii devenise un fel de contabil care semna pentru bani si toate deciziile importante – ce platim, cum comunicam, ce reguli avem – erau luate de statul profund in comitete obscure.

Practic, ministrul Vlad Voiculescu raspundea, dar nu decidea nimic. Marele stres era ordinea in care vom vaccina populatia, care atunci era in izolare, cu vaccinurile care urmau a veni in transe mici, cel putin la inceput. O decizie grea oriunde in lume: in ce ordine sa salvezi oamenii. Ca sa nu fie haos, ministrul a propus o strategie. Bazata pe cel mai rationalist model filosofic posibil. Daca vi se pare ca ma exprim pompos, sa stiti ca nu e asa. Modul in care decizi in ce ordine salvezi oamenii este o chestiune profund filosofica, chiar daca e luata de ministri. Tine de fibra profunda a valorilor noastre, nu exista multe cazuri de asemenea importanta.

Ministerul Sanatatii – Vlad Voiculescu si Andreea Moldovan, numita secretara de stat, experta in domeniu, au elaborat o strategie care, in esenta, spunea: personalul esential din sistemul sanitar primii, apoi bolnavii vulnerabili, apoi batranii. Era o etica a grijii, combinata cu una functionala. O filosofie liberala in care toti suntem egali in fata pandemiei si incepem cu cei fara de care murim cu totii si cu cei care au nevoie mai mult. Reactiile din ministere au fost salbatice. Medievale.

Fiecare ministru si sef de agentie voia sa isi declare salariatii ca fiind prioritari. Ceea ce nu s-a acceptat. Insa, in sedinta decisiva, a aparut un scandal intre ministrul Apararii, Nicolae Ciuca, si Vlad Voiculescu. Eram prins cu ale mele la PNRR si nu apucasem sa urmaresc toate discutiile despre subiect. Se lucra direct pe textul strategiei, se intervenea, se respingea, un haos. Ciuca a inceput sa fie nervos si sa zica: Armata e la dispozitia poporului, daca nu aveti nevoie de Armata, atunci noi ne retragem. A fost un moment in care mi-am pus problema daca Voiculescu este sanatos la cap. Oricum era asaltat din toate partile si, cu atitudinea lui molcoma, nu era clar daca e depasit de situatie sau pur si simplu nu stie sa refuze cereri nesimtite.

In aceasta situatie de criza, sa il auzi pe seful armatei ca regreta ca Armata nu poate ajuta poporul era bizar. Acea fraza aruncata in sedinta de guvern de generalul Ciuca m-a paralizat. Imi imaginam eroi in uniforme si cu masca care ajutau poporul, cum oameni in uniforme vaccinau copiii bolnavi.

Si Voiculescu refuza, se opune. Am devenit atent la haosul de texte schimbate in plina sedinta. Am realizat, in urmatoare jumatate de ora, urmarind discutiile duse pe formulari juridice si incercari de compromis de la Citu – genul acesta de pierdere in amanunte din care nu mai intelege nimeni nimic, am realizat, deci, ca, de fapt, asistam la un moment abject si Ciuca era foarte ipocrit. Nu, Armata nu dorea sa ajute Poporul. De fapt, seful Armatei dorea sa organizeze centre speciale de vaccinare, unde sa se vaccineze prioritar angajatii armatei si familiile lor. Eram socat, incepusem sa lucrez la PNRR, venisem de la Bruxelles si imi propusesem sa il livrez tinand tot guvernul unit in jurul subiectului. Ceea ce chiar am reusit pana la urma. Pentru mine, asistand la multe prostii si porcarii, unele pe care le-a oprit Dan Barna, altele imposibil de oprit, a fost mereu o dilema reala daca sa ma cert cu colegi ministri sau nu.

Dar, atunci nu am putut sa ma abtin. Am spus in sedinta de guvern ca e inadmisibili ca Armata vrea sa se vaccineze separat, ca eu am crezut sincer si m-am emotionat la gandul ca armata chiar voia sa ajute poporul si ca e abject ce se intampla. Ciuca se uita la mine ca la un OZN. A fost mult scandal, Voiculescu si noi de la USR eram asaltati nesimtit pe aceeasi logica – toti se voiau speciali si spuneau ca ei ajuta poporul, de fapt intrand in fata pentru ca sunt importanti pentru popor.

S-a ajuns la o varianta de compromis: Armata a ramas cu centrele speciale, iar Voiculescu a impus sa respecte criteriile generale aplicabile pentru intreaga populatie si in cazul acesta. Adica, armata ar fi avut voie sa vaccineze, in prima etapa, doar personalul esential, batranii si bolnavii. Sunt absolut sigur ca au incalcat aceasta prevedere pentru ca stiu cazuri de vanzatoare maritate cu sergenti care s-au vaccinat inainte de etapa unde toata lumea se putea vaccina. A doua zi am scris public ca nu vom accepta ca centrele speciale de vaccinare ale armatei sa fie finantate din fonduri europene, pentru ca Uniunea Europeana este bazata pe principiul egalitatii in fata legii.

Dupa ceva vreme, Voiculescu a fost demis si una dintre acuze era ca a publicat lista centrelor de vaccinare speciale. Sa recapitulam: armata si serviciile secrete s-au vaccinat in regim separat si cu prioritate, in mod secret. Aceasta este o tradare. Cand a fost vorba de cea mai mare criza se sanatate publica din istoria Romaniei, cand a fost momentul decisiv sa fim toti cetateni romani egali, in acest stat fondat pe principiile iluminismului liberal european, Armata si serviciile secrete au tradat poporul roman si s-au separat.

Pentru mine acesta este un moment de neiertat si nu voi considera inchis episodul vaccinarii pana nu avem o ancheta pornind de la acest subiect. Nu exista onoare militara in a avea privilegii, ca nu suntem in Pakistan. Armata nu e mai importanta decat poporul. A fost unul dintre momentele dramatice care putea duce la iesirea USR de la guvernare, la nici doua luni de cand intraseram. Poate va veti intreba de ce nu am fost mai vocali atunci. Dar am avut pozitii publice si eu si Barna si Voiculescu.

Am iesit, din acea lunga si secreta sedinta de guvern, obtinand un compromis. Dar, mai ales, am iesit dezgustat. Comitetul fantomatic care a condus campania de vaccinare a declarat campania inchisa in 2022, desi vaccinase doar 44% din populatie. Cam atat de capabil e statul profund cand vine momentul sa gestioneze situatii concrete. Are la indemana structurile de forta, intimideaza institutiile civile, are butoane la moguli penali si securisti care detin televiziunile. Si performanta lor e ultima din UE. Dar au avut grija ca ei si familiile lor sa se salveze primii. Raportul de incheiere a activitatii a fost prezentat intr-o ceremonie secreta, unde participantii si-au acordat reciproc medalii”, este relatarea lui Ghinea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: