Ghise propune o lege care va afecta unul dintre cele mai EFICIENTE instrumente ale DNA

politica

Senatorul Ioan Ghise a initiat un proiect de lege de modificare a Codului Penal, in sensul in care cei care nu fac un denunt in termen de 30 de zile de la producerea faptei penale risca inchisoare de la doi la sase ani.

In acest sens, denuntarea unor fapte presupuse penale trebuie sa se faca de indata, iar nedenuntarea sa fie aspru pedepsita. Astfel, s-ar diminua coruptia si conformarea la legalitate ar fi incurajata, motiveaza Ghise.

„Este evident ca institutia denuntului este folosita in mod abuziv si in cele mai multe cazuri faptul ca denunturile se fac dupa ani de zile, asta intarzie infaptuirea justitiei. De aceea este bine ca denunturile sa se faca intr-un termen cat mai scurt pentru ca procurorii sa poata actiona. 30 de zile curg de la momentul de cand o persoana a luat cunostinta ca altcineva a comis o infractiune”, a declarat Ghise pentru B1 TV.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, care este prima Camera sesizata, Camera Deputatilor fiind cea care ia decizia finala.

„Omisiunea de a denunta in maximum 30 de zile savarsirea unei fapte prevazute de Codul penal se pedepseste cu inchisoare de la doi la sase ani”, se arata in unicul articol modificat din Codul Penal.

„Societatea romaneasca este bulversata de multimea de denunturi ale unor presupuse fapte penale vechi de mai multi ani, chiar opt sau zece ani. Implicatiile scandalurilor publice generate de aceste denunturi sunt sociale, politice, administrative, institutionale si economice. Autoritatea publica este grav stirbita de arestarile celor alesi in functii de demnitate publica pentru fapte penale presupuse a fi comise cu multi ani inainte de a fi alesi, dar denuntate dupa multi ani”, sustine Ghise in expunerea de motive care insoteste proiectul de lege.

Daca aceasta lege va fi adoptata, DNA nu se va mai putea baza pe denuntarea unor infractiuni mai vechi de 30 de zile intrucat si denuntatorii vor fi pasibili de noi pedepse.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: