Ghita detaliaza cum, in calitate de „simplu cetatean”, s-a implicat sa o „ajute” pe Laura Codruta Kovesi: „Eram foarte apropiati”

news

Deputatul Sebastian Ghita a povestit, marti seara, la Romania TV, despre relatia „foarte apropiata „de prietenie pe care a avut-o cu procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, si cum s-a oferit sa o ajute atunci cand aceasta a devenit „preocupata” de faptul ca Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) ar putea sa ii verifice teza de doctorat.

„Am avut o relatie apropiata cu Laura Codruta Kovesi. Ma cunosc foarte bine cu dansa si la acel moment (anul 2012 – n.r.) eram in relatii extrem de apropiate.

Ne-am cunoscut la un eveniment public. Am continuat sa ne vedem de mai multe ori si la momentul la care fostul presedinte Traian Basescu a lansat in spatiul public celebrele acuzatii de plagiat impotriva lui Victor Ponta, la ceva timp, alti jurnalisti au lansat acuzatii similare inspre Kovesi.

Ne intalneam la evenimente publice si private. Aveam o relatie foarte apropiata. Am avut o discutie cu dansa in care am observat-o marcata, preocupata, ingrijorata de ceea ce se va intampla in momentul in care teza dansei va fi verificata de CNATDCU. In acea discutie, pentru ca ii cunosteam pe cei care ii dirijau, numeau, pe cei din comisia respectiva, am discutat cu dansa ca o sa incerc sa o ajut, in calitate de prieten. Nu cred ca dansa a gandit ca falsificam ceva. Cred ca s-a gandit ca raportul va iesi bun. Asa crede si acum, ca nu a plagiat”, a declarat Sebastian Ghita, la Romania TV.

Deputatul a mai precizat ca acuzatiile lansate, legate de un posibil plagiat, ar fi putut sa ii afecteze cariera si sa „o opreasca sa mai obtina functii publice”.

„La vremea aceea nu mi se pareau asa de grave acuzatiile. Simteam ca fac o chestiune importanta chiar pentru institutia pe care ea o conducea si pentru statul roman, era procurorul general al Romaniei. Am crezut ca fac un lucru bun pentru statul roman, ajutand-o pe Laura Codruta Kovesi. Nu am fost membru in respectiva comisie si nici nu a fost vreun parlamentar membru. Am stat cu ei la calculator, unde am batut raportul, am plimbat raportul ca sa fie semnat”, a completat Sebastian Ghita.

Deputatul a precizat ca nu a fost pus de nimeni sa intervina pentru a o ajuta pe Kovesi si ca aceasta nu a promis nimic in schimbul serviciului facut de el.

„Discutia a fost intre mine si dansa, nu m-a pus nimeni sa intervin. Kovesi nu a promis ceva la schimb, nu a existat o discutie in termenii acestia. Era o chestiune normala, fireasca. Atunci nu mi s-a parut nimic rau sau anapoda”, a spus Sebastian Ghita.

Deputatul a explicat de ce s-a hotarat sa faca acest autodenunt la Parchetul General. „Eu, facand acest autodenunt, devin protejat, ca asa am inteles eu ca se intampla de la procurorii DNA cand recunosti faptele. Eu am vazut cum se fac probele, am vazut si la ICCJ probe obtinute ilegal. M-am dus la Parchetul General pentru ca procurorului general trebuie sa-i acordam creditul si importanta cuvenite. Sunt convins ca Parchetul General va analiza acest autodenunt cu mare atentie”, a mai spus Ghita.

Acesta a precizat ca nu a facut autodenuntul „ca sa darame scena politica sau juridica in Romania”. „Dar dupa 2 ani in care am vazut cum se fac aceste dosare, mi-a ajuns si mie sa vad cum unii ne asezam deasupra tuturor si altii suntem vesnic ciomagiti”, a completat Ghita.

„La acel moment eu nu aveam calitatea de deputat, eram cetatean. Nu eram nici membru in Guvern, am explicat cum am decis sa ma amestec in chestiunea aceasta, din cauza relatiei cu Kovesi si pentru ca ii cunosteam pe oamenii aceia. Nu-i cunosteam eu pe toti, ci pe cativa dintre ei. Nu eu am avut comunicarea cu toti cei implicati. Am vrut sa o spun clar, ca sa nu ajungem in situatia sa se schimbe declaratiile. Nu a fost niciun grup de criminalitate organizata, ci am fost niste cetateni care am incercat sa facem un lucru bun pentru prestigiul Parchetului General, al procurorului general si, in cazul meu, pentru o relatie personala”, a adaugat Sebastian Ghita.

Deputatul Sebastian Ghita a depus, marti, la Parchetul General, un autodenunt si a sustinut ca, in 2012, a participat la falsificarea unui raport care sa arate ca teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.

Fostul premier Victor Ponta a refuzat sa comenteze autodenuntul deputatului Sebastian Ghita legat de sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, spunand ca daca va fi chemat la Parchet, va spune acolo tot ce stie pe acest subiect.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , , ,


Comentarii: