Giorgia Meloni a suferit prima infrangere electorala dupa ce a ajuns la putere. Victorie mare pentru Miscarea „5 Stele”

externe

Giorgia Meloni, islamizare, Europa, civilizatie

Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a suferit prima sa infrangere in alegerile regionale de la preluarea puterii in 2022, dupa ce un candidat de centru-stanga pare sa fi castigat alegerile prezidentiale din Sardinia, relateaza Reuters.

Dupa numararea aproape a tuturor voturilor, Alessandra Todde, membra a Miscarii de stanga „5 Stele”, sustinuta de Partidul Democrat (PD), a obtinut 45,3% din voturi. Ea l-a invins pe Paolo Truzza, candidatul de dreapta ales de Meloni, care a obtinut 45,0%.

In pofida marjei stranse si a faptului ca numararea voturilor nu a fost inca finalizata, Todde sarbatoreste victoria alaturi de liderul partidului „5 Stele” si fost prim-ministru Giuseppe Conte si de Ellie Schlein, sefa celui mai mare grup de opozitie, Partidul Democrat de centru-stanga.

Todde va deveni prima femeie presedinte al insulei si primul presedinte al unei regiuni din partea Miscarii 5 Stele.

O victorie confirmata ar insemna, de asemenea, ca miscarea de centru-stanga a castigat regiunea pentru prima data din 2015, iar rezultatul ar fi un impuls pentru partidele de opozitie dupa ani de infrangeri.

Vorbind in capitala Sardiniei, Cagliari, Todde a declarat reporterilor ca este „foarte fericita si foarte mandra”, adaugand ca se scrie o noua „pagina de istorie” pentru Sardinia.

Scrutinul a avut loc duminica, dar numararea voturilor a inceput abia luni dimineata si a durat neobisnuit de mult timp.

Sardinia, una dintre cele doua insule principale ale Italiei, are o populatie de aproximativ 1,44 milioane de adulti. Prezenta la vot a fost estimata la 52,4%.

Todde, fost ministru adjunct al industriei, il va inlocui pe Cristian Solinas, care nu a candidat pentru realegere din cauza ratingurilor scazute de aprobare.

Urmatoarele teste politice cheie in Italia vor fi alegerile din 10 martie in regiunea Abruzzo, unde Partidul Democrat si „5 Stele” si-au unit din nou fortele, precum si alegerile pentru Parlamentul European din iunie.

Partidul lui Meloni, Fratii Italiei, conduce in sondajele de opinie nationale cu aproximativ 28%, in timp ce Partidul Democrat are aproximativ 20%, iar „5 Stele” are 16%.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: