Giorgia Meloni cere extinderea articolului 5 al NATO asupra Ucrainei: „Daca Rusia nu intentioneaza sa-si invadeze din nou vecinii, nu este clar de ce nu accepta garantii de securitate care sunt doar defensive”

externe

giorgia meloni

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a reiterat apelurile pentru extinderea garantiilor de securitate prevazute de articolul 5 ale NATO la Ucraina, argumentand ca acest lucru ar demonstra daca Rusia este serioasa in privinta pacii, a spus ea intr-un discurs la Camera Deputatilor italiana pe 19 martie, relateaza Kyiv Independent.

Articolul 5, piatra de temelie a apararii colective a NATO, spune ca un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor. A fost invocat o singura data, dupa atacurile teroriste din New York din 11 septembrie.

„Daca Rusia nu intentioneaza sa-si invadeze din nou vecinii, nu este clar de ce nu accepta garantii de securitate care sunt doar defensive”, a spus premierul italian.

Meloni a sugerat pentru prima data pe 6 martie ca NATO ar putea extinde Ucrainei protectia conform articolului 5 fara a acorda Kievului calitatea de membru deplin al aliantei.

Premierul italian s-a pozitionat ca o potentiala punte intre liderii europeni si administratia Trump, care a calificat aspiratiile la NATO ale Ucrainei ca fiind nerealiste.

Washingtonul a sustinut in schimb ideea ca fortele de mentinere a pacii conduse de europeni sa monitorizeze o potentiala incetare a focului, dar nu a oferit garantii concrete de securitate Ucrainei.

In ciuda sprijinului european in crestere pentru consolidarea securitatii Ucrainei, Italia a exclus trimiterea de trupe de mentinere a pacii in estul Ucrainei pentru a impune o potentiala incetare a focului.

Peste 30 de tari si-au exprimat dorinta de a contribui la o forta de mentinere a pacii in Ucraina. Regatul Unit si Franta conduc initiativa, potrivit biroului premierului britanic Keir Starmer. Canada si Australia au semnalat, de asemenea, deschiderea catre participare.

Aliatii NATO au reafirmat calea „ireversibila” a Ucrainei catre aderarea in iulie 2024, dar nu au transmis o invitatie oficiala, in ciuda apelurilor repetate de la Kiev.

Presedintele american Donald Trump a declarat pe 24 februarie ca presedintele rus Vladimir Putin va permite desfasurarea fortelor de mentinere a pacii europene in Ucraina, ca parte a unui acord, desi ministrul rus de externe Serghei Lavrov a respins public ideea.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: