Giorgia Meloni, curtata si de Le Pen, si de von der Leyen: „Meloni se trezeste cu doua maini intinse inainte de alegeri – una de la Le Pen, cealalta de la von der Leyen. Ea va putea alege doar una”

externe

Lidera extremei drepte franceze, Marine Le Pen, i-a sugerat premierului italian, Giorgia Meloni, sa-si uneasca fortele intr-o noua alianta, in timp ce partidele nationaliste renascute, dar divizate ale UE, se pregatesc pentru alegerile parlamentare europene de luna viitoare, comenteaza The Guardian.

Miscarea a venit in momentul in care partidele europene de centru-stanga au reiterat un avertisment adresat presedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca nu ii vor sustine candidatura pentru un al doilea mandat daca ar presupune sprijinul partidelor de extrema dreapta – inclusiv a lui Meloni.

„Acum este momentul sa ne unim, ar fi foarte util. Daca reusim, putem fi al doilea grup din parlamentul european. Cred ca nu ar trebui sa pierdem o oportunitate ca aceasta”, a declarat Le Pen pentru ziarul Corriere della Sera.

Invitatia lui Le Pen a venit dupa ce partidul sau, Rassemblement National (RN) a declarat ca nu va mai fi alaturi de Alternative fur Deutschland (AfD) in parlament, iar grupul ei paneuropean de extrema dreapta, Identity and Democracy (ID), a expulzat partidul german, ca fiind prea toxic.

Acest lucru a produs haos in cadrul partidelor national-conservatoare si de extrema dreapta din Europa – care sunt de acord cu unele aspecte, cum ar fi imigratia si anularea reglementarilor ecologice, dar se opun cu inversunare altora, inclusiv sprijinului pentru Ucraina.

Oferta lui Le Pen ar implica o reconfigurare totala a dreptei dure in parlament, deoarece partidul Fratii Italiei a lui Meloni se afla in celalalt grup nationalist al adunarii, Conservatorii si Reformistii Europeni (ECR).

Desi sondajele prevad ca, dupa scrutinul din 6-9 iunie, partidele de extrema dreapta ar putea avea un record de 165 de deputati europeni in adunarea cu 720 de locuri, acestea vor fi imprastiate intre doua grupuri parlamentare discordante si doua delegatii nationale neafiliate.

Grupul radical ID al lui Le Pen include Partidul Libertatea Olandeza (PVV) al lui Geert Wilders si Partidul Libertatii din Austria (FPO), in timp ce ECR mai normalizat al lui Meloni include partidul Law & Justice (PiS) din Polonia si Vox din Spania.

Intre timp, 14 europarlamentari ai partidului Fidesz al lui Viktor Orban, plus pana la 17 ai AfD, ar fi „neinscrisi” sau fara grup parlamentar, privandu-i de o mare parte din influenta lor.

„Supergrupul” de dreapta extrema propus de Le Pen este vazut ca fiind foarte putin probabil sa se materializeze, avand in vedere rivalitatile dintre partide, dar daca si cum s-ar alinia ar putea avea un impact asupra functionarii adunarii si, in cele din urma, a functionarii UE.

Analistii spun ca rolul lui Meloni in procesul postelectoral va fi important. Prim-ministrul italian s-a dovedit pana acum in mare masura constructiv in cadrul UE, castigand sprijinul lui von der Leyen, care este de centru-dreapta.

Acest lucru i-a oferit lui Meloni o influenta neasteptata la nivelul UE, pe care, daca s-ar alinia cu oameni precum Orban si Le Pen, ar pierde-o inevitabil. Mai mult, multi membri ECR nu ar accepta cooperarea cu mai multe partide din grupul ID, prietenoase cu Moscova.

„Meloni se trezeste cu doua maini intinse inainte de alegeri – una de la Le Pen, cealalta de la von der Leyen. Ea va putea alege doar una”, a declarat Nicolai von Ondarza, de la Institutul German pentru Afaceri Internationale.

Duminica, Meloni a spus ca nu exclude nimic. „Obiectivul meu principal este sa construiesc o majoritate alternativa la cea care a guvernat in ultimii ani, o majoritate de centru-dreapta… care sa trimita stanga in opozitie”, a declarat ea pentru televiziunea italiana.

Dar von der Leyen, care a spus in repetate randuri ca ar fi dispusa sa lucreze cu Meloni si grupul ECR dupa alegeri, se confrunta si ea cu o dilema. Atat grupul de centru Renew, cat si socialistii si democratii de centru-stanga (S&D), care ar putea iesi pe locul doi la scrutin, in urma Partidului Popular European (PPE), de centru-dreapta, l-au avertizat pe seful comisiei, care va parasi functia, impotriva oricarui acord cu extrema dreapta.

Principalii lideri de stanga au emis saptamana trecuta o declaratie prin care exclud aliantele cu extrema dreapta, iar oficialii grupului S&D au spus ca grupul nu o va sustine pe von der Leyen pentru un al doilea mandat ca presedinte al comisiei daca aceasta ar cauta sprijin din partea partidelor de extrema dreapta.

Cancelarul german de centru-stanga Olaf Scholz a declarat vineri ca urmatoarea comisie „nu trebuie sa se bazeze pe o majoritate care are nevoie si de sprijinul extremei drepte”, iar presedintele acesteia poate fi ales doar pe baza sprijinului „partidelor traditionale”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: