Giorgia Meloni i-a promis lui Zelenski ajutor militar si va merge in vizita la Kiev. Zelenski: „A fost o conversatie foarte substantiala”

externe

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat cu presedintele american Joe Biden despre situatia frontului, sprijinul pentru armata ucraineana, dar si cooperarea pe alte domenii. ”Victoria noastra in acest razboi va arata cat de mult poate contribui Ucraina la forta globala a libertatii”, a transmis Zelenski. Acesta a avut o convorbire si cu Giorgia Meloni, liderul Partidului Fratelli d’Italia, care a castigat recent alegerile din Italia si urmeaza a fi nominalizata premier.

Presedintele ucrainean a transmis, in ultimul mesaj postat pe retelele de socializare, ca a discutat cu prim-ministrul Indiei despre situatia de pe linia frontului.

”Kremlinul este cel care face absolut totul pentru ca acest razboi sa se incheie doar pe campul de lupta, nu la masa negocierilor”, a transmis Zelenski, citat de news.ro.

Acesta a facut apel la cei care respecta dreptul international ”sa confirme respectul lor, in special pentru principiul inviolabilitatii frontierelor si al integritatii teritoriale a statelor”.

Zelenski a anuntat, de asemenea, ca a discutat cu Giorgia Meloni, liderul fortei politice din Italia care a castigat alegerile recente.

”A fost o conversatie foarte substantiala despre modalitatile de a spori in continuare cooperarea noastra interstatala si de a consolida capacitatile noastre – atat ale Ucrainei, cat si ale Italiei. In numele tuturor ucrainenilor, am multumit Italiei pentru pachetele puternice de sprijin pentru aparare. Asteptam cu nerabdare vizita oficiala a doamnei Meloni la Kiev”, a mai transmis Zelenski.

Acesta a anuntat, totodata, ca a avut o noua convorbire cu presedintele american Biden.

”In primul rand, i-am multumit pentru un alt pachet de sprijin pentru aparare pentru tara noastra, in special pentru noile HIMARS. Si, in general, am remarcat faptul ca succesele armatei noastre – toate succesele de a reda libertatea poporului nostru – sunt succesele noastre comune, victoriile noastre comune. Datorita unitatii Ucrainei, a Statelor Unite ale Americii si a tuturor partenerilor nostri din lumea libera, libertatea are astazi cea mai mare forta din ultimele decenii si demonstreaza victorii concrete in confruntarea cu tirania”, a mai afirmat Zelenski.

Acesta a precizat ca a discutat cu Biden si aspecte care tin de cooperarea in afara sferei apararii, in special sprijinul financiar – pachetul de sprijin in valoare de peste 12 miliarde de dolari.

”Am discutat, de asemenea, despre pasii politici, despre cooperarea in cadrul organizatiilor internationale. Si am fost deosebit de incantat sa aud cuvintele presedintelui Biden, care a spus ca militarii nostri inspira intreaga lume, poporul nostru inspira intreaga lume. Si pe buna dreptate. Victoria noastra in acest razboi va arata cat de mult poate contribui Ucraina la forta globala a libertatii, la forta globala a democratiei”, a mai transmis Zelenski.

Comentarii: