Godina, dezgustat de actiunile sefilor din Politie: „Lasi si obedienti. Situatie asemanatoare cu cea a romanului din Suedia”

news

Politistul Marian Godina sare in apararea politstului din Bucuresti care a indraznit sa se duca la serviciu cu o banderola „Fara penali” pe mana. El spune ca superiorii acestuia, care acum il persecuta pe politist, sunt „lasi si obedienti”.

„Colegul meu, Radu Dutu, este politistul care s-a dus la serviciu purtand pe brat o banderola cu inscriptia „Fara penali”. Sefii l-au vazut si i-au cerut sa-si dea banderola jos, insa acesta a refuzat. Am ras cand mi-a povestit ca le-a zis ca nu o da jos. Pentru ca a refuzat, nu i s-a dat arma si nu a fost lasat sa intre in serviciu, fiind chemat psihologul unitatii, Radu fiind ulterior planificat liber si trimis acasa, spunandu-i-se ca va urma sa se prezinte la medicul de familie, fara sa i se dea prea multe explicatii.

Acum a aflat ca face obiectul unei cercetari disciplinare si ca urmeaza sa i se comunice masurile luate.
Situatia asta mi se pare izbitor de asemanatoare cu cea a romanului din Suedia caruia i s-au luat numerele de inmatriculare, atat la propriu cat si la figurat.

La fel si in cazul lui Radu, niste sefi lasi si obedienti pana in panzele albe l-au vazut cu banderola aceea pe brat.

In opinia mea, nu i-a deranjat pe ei cu nimic acest lucru. Nu s-au gandit ei la regulamente, la eventuale abateri disciplinare etc. Ei s-au gandit doar la asta: ba, daca-l vede careva p-asta cu banderola aia si ne intreaba de el? Daca ne cere careva sa spunem cine-i ala, cu nume si „pronume”? Daca ne pierdem scaunul apoi pentru ca n-am facut nimic? Spune-i aluia sa-si dea banderola jos, sa nu intram in c***t.

Probabil ca nu se asteptau ca Radu sa refuze, ei fiind obisnuiti cu oameni exact ca ei, adica lasi si obedienti. Radu nu a fost asa. I-a refuzat si nu au mai stiut cum sa reactioneze. Au facut-o foarte prost, la fel cum au luat numerele omului degeaba si au ramas apoi doar cu ce scria pe placute. Cu multa si greu de mestecat. Asa vor ramane si acum.

In loc sa-l lase linistit cu banderola aia, poate se plictisea de ea in cateva zile, ei au facut din rahat bici, au chemat psiholog, l-au trimis la medic, i-au schimbat programul, nu i-au dat arma si apoi toata mascarada a ajuns in presa. Oamenii astia zici ca vor cu tot dinadinsul sa se faca de ras.

Ma intreb cine are nevoie mai mare de psiholog? Nu mai faceti politistii de ras!”, a scris Godina pe Facebook.

Radu Dutu, politistul angajat la o sectie din Bucuresti, care a mers la serviciu in luna iulie purtand banderola campaniei „Fara penali in functii publice” si s-a implicat activ in strangerea de semnaturi pentru initiativa, a fost sanctionat pentru gestul sau.

Politistul a detaliat, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, ca, in ziua in care a purtat banderola la serviciu, a fost trimis acasa de superiori, insa a refuzat sa plece, dupa ce superiorii sai au cerut ca barbatul sa fie consultat de psiholog, inlocuit cu un alt coleg de serviciu si dezarmat. Cand Radu Dutu a facut o petitie in care a cerut sa i se comunice legile pe care le-a incalcat si in baza carora a fost sanctionat, a primit un raspuns ambiguu si neconvingator.

Postarea integrala a politistului:

„In data de vineri, 06.07.2018, m-am prezentat la serviciu imbracat regulamentar in uniforma de serviciu, dar purtand pe brat o banderola inscriptionata #FaraPenali, un mesaj care reprezinta un principiu al meu, care tine de libertatea mea de exprimare si care nu contravine menirii mele ca politist, ci din contra, vine sa intareasca scopul meu profesional.

Le-am atras atentia sefilor mei, care mi-au cerut sa dau jos banderola, fara a-mi putea justifica legal de ce. Eu am refuzat, motiv pentru care nu am mai fost lasat sa primesc armamentul din dotare, am fost inlocuit cu un alt coleg in serviciu, mi-a fost chemata doamna psiholog, care m-a si consultat, apoi mi s-a spus sa plec acasa, ca sunt liber trei zile, iar luni dimineata sa ma prezint la medicul de familie, fara a mi se specifica de ce sa fac asta, spunandu-mi-se doar ca deciziile au fost luate in baza rapoartelor intocmite de seful de schimb si seful de birou.

Eu am refuzat sa plec acasa in ziua respectiva, fiindca am considerat ca masurile s-au luat fara respectarea legii, asa ca am ramas la sediul sectiei pana la orele 22:00, cand trebuia sa ies din serviciu, in mod normal, cu banderola pe brat.

Cand am revenit luni, 09.07.2018, la serviciu, am inregistrat o petitie prin care am solicitat sa mi se comunice baza legala in care s-au luat masurile respective impotriva mea, precum si copii ale inscrisurilor intocmite in data de 06.07.2018, care privesc persoana mea si care au efect asupra raporturilor de serviciu pe care le am cu unitatea in care imi desfasor activitatea (inclusiv copii ale rapoartelor intocmite de sefii mei).

Dupa o luna si trei saptamani de asteptare, am primit raspunsul si bineinteles ca tot eu sunt vinovat.

1. Se specifica faptul ca am avut aplicata pe uniforma o banderola. Fals! Banderola a fost in permanenta pe brat, sub maneca de la camasa uniformei si nu a acoperit niciun moment insemnele sau uniforma, aspect care poate fi demonstrat cu fotografia care circula pe internet de aproape doua luni.

2. Desi se specifica in raspuns, in doua randuri, ca banderola e un accesoriu (la fel ca ceasul, bratara, cerceii etc.), din interpretarea facuta de lucratorii Biroului Control Intern al Politiei Sectorului 5 rezulta ca este un articol vestimentar. Cu alte cuvinte, tocmai s-a inventat o noua moda si putem sa iesim pe strada imbracati doar cu banderole in loc de tricou sau camasa, ca sunt considerate articole vestimentare. In special doamnele.

Prevederea respectiva din regulamentul privind portul uniformelor se refera la articolele vestimentare nespecifice, gen pulovarul crosetat de bunica-ta, pantalonii de lautar sau pantofii cu botul ascutit din piele de pulpa de sarpe ori de alta culoare decat cea permisa, lucruri pe care le-am vazut de-a lungul timpului, insa nu s-a implicat nimeni activ pentru respectarea portului uniformelor.

Atata timp cat am voie cu alte accesorii, gen ceas roz, cum am mai vazut, de ce nu am voie sa port un accesoriu banderola, care are un mesaj ce exprima un principiu care ma reprezinta si care tine de libertatea mea de exprimare, atata timp cat acel mesaj nu e politic, obscen sau nu aduce atingere imaginii institutiei?

3. In raspuns se specifica faptul ca nu am respectat ordinele legale ale sefilor mei.
Avand in vedere cele expuse mai sus si ca nu am incalcat niciun act normativ, care sunt acele ordine legale ale sefilor mei legate de activitatea profesionala, pe care eu nu le-am respectat?

4. Se specifica faptul ca nu am mai primit armamentul in acea zi, pe motiv ca am „manifestat vizibil un comportament cu risc dezadaptativ” si am fost trecut pe liber in ziua respectiva, plus inca doua libere consecutive, desi eu semnasem de intrare in serviciu. Mentionez faptul ca am avut un comportament respectuos fata de sefii mei in ziua respectiva, lucru pe care as putea sa-l demonstrez. Pesemne, daca pe viitor refuzi sa dai o amenda sau sa iei pe cineva la sectie, in mod nejustificat, ca asa vor sefii tai, e posibil sa manifesti un comportament specific unui dezadaptat.

5. Desi am solicitat si copii ale rapoartelor intocmite de sefii mei, raspunsul primit nu le-a cuprins si pe acestea si nici macar nu au mai fost mentionate, incalcandu-mi-se acest drept.

6. In finalul raspunsului se specifica faptul ca e posibil sa fiu vizat de o cercetare disciplinara pentru cele intamplate.

Concluzia: daca esti politist si afisezi public ca nu vrei infractori, esti un dezadaptat si vei fi vizat de o cercetare disciplinara. Romania, 2018, an centenar…”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: