Gorghiu devine presedinte interimar al Romaniei daca Iohannis va merge secretar general al NATO

externe

Preseidintele Klaus Iohannis nu a exclus, marti, posibilitatea de a deveni secretar general al NATO. In cazul in care va accepta, presedintele Senatului devine presedinte interimar al Romaniei pana la organizarea de noi alegeri. Presedinte al Senatului este acum Alina Gorghiu, o apropiata a lui Iohannis.

Mandatul actualului secretar general NATOJens Stoltenberg, va expira pe 30 septembrie 2023. Intrebat, marti,  la conferinta de presa de la Palatul Cotroceni, daca ar accepta sa fie viitorul secretar general al NATO, Klaus Iohannis a raspuns: „Daca mi s-ar face o astfel de propunere, as evalua situatia foarte serios si as face o declaratie publica”.

Citeste si: S-a scurtat lista pentru sefia NATO. Premierul Olandei anunta hotarat ca nu isi doreste aceasta functie: „Acum am cel mai bun loc de munca”. Au mai ramas Iohannis si inca trei

Nu exista la ora actuala un succesor favorit al lui Stoltenberg. In februarie, agentia DPA a transmis ca, potrivit unor surse din cadrul Aliantei, fostul premier britanic Theresa May, prim-ministrul olandez Mark Rutte, sefa guvernului eston, Kaja Kallas, fostul comisar european pentru politica externa Federica Mogherini si presedintele roman Klaus Iohannis au fost toti evocati drept posibili candidati pentru acest post.

Daca Iohannis ar prelua fuctia de secretar general al NATO, presedintele Senatului, Alina Gorghiu, va deveni presedinte interimar al Romaniei. Iohannis a promovat-o pe Gorghiu si in functia de presedinte al PNL dupa ce a fost ales presedinte al tarii. Sub mandatul lui Gorghiu, PNL a obtinut un scor dezastruos la alegerile parlamentare, mai putin de jumatate din voturile obtinute de PSD (45%).

Mai mult despre: ,

Comentarii: