Gratierea condamnatilor pentru coruptie, interzisa prin lege in Spania

externe

Congresul deputatilor a facut, marti, primul pas in vederea interzicerii de acordare a gratierii celor condamnati pentru fapte de coruptie si violenta de gen, odata ce toate grupurile parlamentare au sustinut un proiect de lege al partidului PSOE, care cere revizuirea ordinului ce vizeaza gratierea si care dateaza din 1870, informeaza El Mundo, citat de news.ro.

In lipsa unui vot final, toate gruparile politice reprezentate in Congres si-au manifestat sprijinul de a lua in considerare proiectul de lege al grupului socialist, o initiativa aparata de ministrul de Justitiei, Rafael Catala, care si-a anuntat in luna decembrie a anului trecut intentia de a interzice acordarea gratierii celor condamnati pentru fapte de coruptie.

Partidele au cazut de acord asupra propunerii pentru „a evita ca cei corupti sa se foloseasca de blindajul gratierii” si ca Guvernul sa explice ori sa extinda, potrivit Partidului Popular (PP), motivele pentru care acorda dreptul de gratiere – de 27 de ori, anul trecut.

Mai multe amendamente au fost prezentate textului acestui proiect, care, in opinia PP, este „fragmentat si incomplet”, in timp ce reprezentantii formatiunii politice Ciudadanos cer ca interzicerea sa se extinda si asupra celor condamnati pentru terorism, iar Podemos militeaza pentru o abordare larga,ce cuprinde delicte privind prostitutia, violul si tentativa, si sa fie format un organism independent care sa explice motivele gratierii.

Popularul Arturo Garcia Tizon, care nu s-a opus proiectului, a amintit ca anul trecut Guvernul a respins toate petitiile privind coruptia si s-a intrebat daca terorismul sau pedofilia nu vor avea parte de acelasi tratament ca delictele privind violenta asupra femeilor si coruptia. El a anuntat un pachet de amendamente prin care a adaugat textului proiectului „circumstante pe care le ia in considerare Executivul”.

„Este adevarat ca gratierea este un act politic”, a spus el, adaugand ca „nu reprezinta o alarma sociala pentru politica Guvernului”.

Juan Carlos Campo, din partea Partido Socialista Obrero Espanol (PSOE), a aparat „toleranta zero” pentru coruptie si violenta de gen, doua delicte care „cer cu disperare sa fie eliminate din aceasta masura”.

Ignacio Prendes (Ciudadanos) a precizat ca in ultimii ani au avut loc „gratieri inexplicabile” si ca va sustine aceasta initiativa pentru ca „cei corupti sa aiba de la inceput senzatia ca nu vor putea gasi un loc in care sa se ascunda”.

Podemos a reprosat PP si PSOE folosirea gratierii in cazuri „scandaloase”, ceea ce nu face decat sa „descurajeze judecatorii si procurorii carora le este destul de greu sa urmareasca aceste cazuri”.

O alta problema ridicata de socialisti a fost aceea a „lipsei de motivatie privind gratierile”, iar propunerea lor cere justificare pentru „a stopa arbitrarul” si „a explica cetatenilor cadrul rational”.

Partidul centru-dreapta Foro Asturias a criticat „oportunismul” socialistilor pentru ca au propus aceasta masura acum si nu cand guverna Jose Luis Rodriguez Zapatero, in timp ce grupul Compromis si-a exprimat sustinerea, nu inainte de a enumera condamnatii controversati care au fost gratiati.

Profitand de dezbaterea din plenul Congresului, deputatii Diego Canamero (Podemos) si Joan Tarda (ERC – Esquerra Republicana de Catalunya) au cerut eliberarea lui Andres Bodalo, liderul al Sindicato Andaluz de Trabajadores (SAT), aflat in inchisoare din luna martie a anului trecut dupa ce a atacat un consilier socialist in 2012.

Spania se afla pe locul al 41 din 176 de tari, potrivit unui raport realizat de Transparency International (TI) privind indicele de perceptie a coruptiei. In acest clasament, Romania ocupa locul 58, la egalitate cu Grecia.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: