Grav accident in Bulgaria, 46 de oameni au murit dupa ce un autocar a luat foc: „Soferul a murit imediat, prin urmare nu era nimeni care sa deschida usile”

externe

Cel putin 45 de persoane (46, potrivit agentiei de presa bulgare BTA – n.r.), printre care 5 copii, au murit in noaptea de luni spre marti in Bulgaria intr-un accident de autocar care a luat foc, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Potrivit primelor informatii, victimele erau originare din Macedonia de Nord, unde era inmatriculat autocarul.

Insa, potrivit politiei, doar cei doi soferi erau din Macedonia, in timp ce pasagerii erau „toti albanezi”.

„Singurul lucru clar este ca autocarul avea placute de inmatriculare macedonene”, a comentat premierul bulgar interimar Stefan Ianev, care s-a deplasat la locul accidentului si a refuzat sa ofere detalii asupra cetateniei victimelor.

Drama a survenit in jurul orelor locale 02:00 (00:00 GMT), pe autostrada Struma din apropierea localitatii Bosnek, la 40 km sud de Sofia, a precizat comisarul Nikolai Nikolov, responsabil al Serviciului de lupta impotriva dezastrelor, la televiziunea publica BNT.

„Sapte pasageri au fost salvati” si evacuati spre un spital din capitala: doua femei si cinci barbati, a adaugat el.

„Soferul a murit imediat, prin urmare nu era nimeni care sa deschida usile” autocarului si sa le permita pasagerilor sa se salveze din incendiu, a explicat seful politiei nationale bulgare Stanimir Stanev, la un alt post.

Autocarul a izbit bariera de protectie, dintr-un motiv inca nestabilit. Drumul a fost recent renovat cu fonduri UE, unde Bulgaria este membra din 2007.

Cincizeci si doi de pasageri, dintre care doisprezece minori, se aflau la bordul autocarului, care venea dinspre Istanbul si se indrepta spre Skopje. Toti au murit in acest accident.

„Supravietuitorii sunt traumatizati, si-au pierdut apropiatii, copiii. Au sarit pe geamuri”, a relatat Maya Arghirova, sefa Centrului pentru mari arsi unde au fost dusi supravietuitorii.

„Este o tragedie”, a reactionat premierul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, pentru mass-media bulgare. „Echipe se vor deplasa la fata locului pentru a participa la operatiuni”, a adaugat el.

Ministrul de interne interimar Boiko Raskov a declarat jurnalistilor ca trei autocare se deplasau impreuna si ca cel care a suferit accidentul era ultimul din convoi. Este posibil ca pasagerii sa se fi mutat dintr-un autocar in altul, a afirmat el, care a adaugat ca este posibil ca frecarea dintre autocar si bariera de protectie sa fi provocat incendiul, relateaza BTA.

Cel mai recent accident rutier grav din Bulgaria dateaza din august 2018, cand 17 pasageri au murit in timp ce vehiculul in care se aflau circula pe o ploaie torentiala, avand la bord turisti bulgari ce se intorceau dintr-o excursie la o manastire dintr-o regiune montana, la nord de Sofia.

Bulgaria, tara cu 6,9 milioane de locuitori, a inregistrat in 2019 aproape 630 de morti in accidente rutiere si 463 in 2020, cifra mai mica decat media, in contextul restrictiilor sanitare care au limitat deplasarile.

Acesta este unul dintre cele mai grave bilanturi din UE, din cauza starii proaste a drumurilor, caracterului vetust al parcului auto si frecventelor depasiri de viteza.

Mai mult despre:

Comentarii: