Grebla sustine ca n-a stiut ce semneaza cand si-a marit salariul cu 50%: „Am semnat, alaturi de alte cinci-sase ordine, fara sa verific cuvant cu cuvant ce este acolo”

politica

Toni Grebla

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Toni Grebla, a afirmat joi ca va restitui, pana la finalul anului, suma pe care Curtea de Conturi a stabilit-o ca ar fi incasat-o necuvenit, dupa ce indemnizatia sa a fost stabilita eronat, mentionand ca nu intentioneaza sa conteste in instanta decizia acestei institutii de control.

Grebla a precizat ca eroarea a fost descoperita de reprezentantii Curtii de Conturi, dupa ce a semnalat-o el, verbal.

„Traditional, in momentul in care esti numit intr-o anume activitate, eu venind de pe functia de prefect al municipiului Bucuresti, primele zile sunt zile de acomodare, in care iei niste masuri organizatorice necesare functionarii institutiei cu noua conducere: dai ordine si decizii cu privire la specimenele de semnaturi, cu noua organigrama a unitatii si multe alte activitati, printre care si incadrarea presedintelui AEP, in cazul de fata, si stabilirea drepturilor acestuia in ceea ce priveste indemnizatia si alte drepturi.

In ziua in care am venit, am semnat, alaturi de alte cinci-sase ordine, fara sa verific cuvant cu cuvant ce este acolo, pentru ca am niste structuri in subordinea mea, si am stabilit… s-a stabilit prin acest ordin indemnizatia presedintelui Autoritatii Electorale Permanente”, a explicat Toni Grebla, la o conferinta de presa, intrebat pe aceasta tema, informeaza Agerpres.

Citeste si: Ciolacu, despre cazul Grebla „salariu nesimtit: „Stiti ca si el are drepturile lui”. Apoi s-a dus sa manance covrigi cu Olguta Vasilescu

El a spus ca decizia din data de 31 martie 2023 are „sapte semnaturi” inaintea lui, inclusiv cea a „secretarului general de atunci al Autoritatii, care fusese inainte presedintele AEP si ar trebui sa stie foarte bine acest lucru”.

„Indemnizatia demnitarilor a fost inghetata la nivelul anului 2019, deci ea presupune ca fiecare functie, un anume coeficient – 7, 8, 9, 10 – se inmulteste cu salariul minim brut aflat in plata in anul 2019, de atunci a fost inghetat la acest nivel si iti da nivelul indemnizatiei. Asa s-a procedat si la mine, numai ca in OUG 168/2022 a aparut un articol care zice ca indemnizatia ramane astfel inghetata la nivelul salariului brut la nivelul anului 2019, ei s-au referit la decembrie 2022, pentru ca decembrie 2022 reprezenta acelasi lucru ca si in 2019, se refereau la salariul aflat in plata in decembrie 2022. Cu alte cuvinte, l-a inghetat la nivelul acestui an. Si s-a zis: acordat pentru luna decembrie, ramane in plata si pentru anul viitor, in situatia in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii. (…) Mie mi-au motivat atunci ca eu, venind din functia de prefect, exercit o alta munca, in alte conditii si atunci trebuie sa se raporteze acel coeficient la nivelul anului 2022, pentru anul 2023 si au facut ordinul care l-ati vazut”, a explicat Toni Grebla.

Potrivit acestuia, dupa ce a plecat secretarul general, „i-a facut o solicitare cu privire la faptul ca indemnizatia ar fi fost stabilita cu interpretarea eronata a legii”.

„Si pentru ca a doua zi venea in control obisnuit Curtea de Conturi, am primit la mine in birou, cum se face traditional, cele patru reprezentante ale Curtii de Conturi, am dispus masurile necesare sa aiba un birou, sa le fie puse la dispozitie toate documentele si le-am spus: „Cred ca avem o singura problema, modul cum a fost stabilita indemnizatia pentru presedintele Autoritatii Electorale Permanente”. (…) A doua, a treia, a patra zi au venit cu o interpretare ca acest lucru ar viza, daca exercita aceleasi activitati in aceleasi conditii, se refera numai la functionarii publici si nu la demnitari, desi acest lucru nu este evidentiat in textul de lege”, a mai explicat presedintele AEP.

Grebla a subliniat ca el a sesizat Curtea de Conturi in acest sens.

„Cum stiu cum se fac controalele, in general, ale Curtii de Conturi si ale altor institutii, nu sunt convins ca, daca nu le-as fi spus eu, ar fi descoperit acest lucru, pentru ca eu nu cred ca incepeau sa vada cum e stabilita indemnizatia presedintelui AEP, sunt alte lucruri care trebuie verificate de Curtea de Conturi. Dar repet: eu am facut-o din proprie initiativa. Ele sunt in continuare la Curtea de Conturi. Am vazut raspunsul Curtii de Conturi, care face vorbire ca nu exista o solicitare scrisa, ceea ce e adevarat ca nu exista solicitare, insa eu le-am sesizat”, a mai spus seful AEP.

Citeste si: „Salariu nesimtit”. Grebla a mintit, Curtea de Conturi il contrazice: „Nu a existat nicio sesizare”

El a mai precizat ca va restitui sumele pana la sfarsitul anului.

„In aceeasi zi, am luat un angajament de plata si am inceput sa restitui. Pana la sfarsitul anului, mai sunt doua-trei luni, o sa restitui intreaga suma”, a spus Grebla.

Acesta a aratat ca a mai fost o situatie neclara in privinta salariului minim, sustinand ca sunt doua salarii minime, unul pe economie si unul pentru studii superioare, iar indemnizatia sa trebuie raportata la salariul minim pentru studii superioare, avand in vedere ca functia pe care o detine nu poate fi ocupata decat de catre cei cu studii juridice superioare.

„Nu intentionez sa contest raportul Curtii de Conturi pentru ca niciodata nu m-am judecat cu institutii ale statului din care fac parte. Cand sunt simplu cetatean pot sa ma judec cu institutiile statului, de pe aceasta pozitie nu consider ca este indicat sa ne judecam cu statul in slujba caruia lucram. Drept urmare, mentin parerea mea ca raportarea se face la salariul minim cu studii superioare, dar am acceptat acest lucru tocmai pentru a inlatura orice fel de situatie”, a adaugat Grebla.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: