Grebla vrea sa ajunga iar la DNA. Nicusor Dan il acuza pe prefectul PSD ca face jocuri imobiliare: „Incalca o hotarare judecatoreasca executorie”

politica

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a afirmat marti ca prefectul municipiului Bucuresti si Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) incalca o hotarare judecatoreasca executorie atunci cand indeamna primarii sectoarelor sa elibereze autorizatii de construire in baza unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) care nu mai exista juridic.

„Din pacate, continua seria de abuzuri in urbanismul din Bucuresti si, din pacate, de data asta, cei care savarsesc abuzurile sunt doua institutii ale statului – prefectul municipiului Bucuresti si Inspectoratul de Stat in Constructii, adica exact acele institutii care ar trebui sa se asigure ca dezvoltarea urbana a Bucurestiului este corecta si legala. Aceste doua institutii indeamna, incurajeaza primarii sectoarelor din Bucuresti (…) sa incalce o hotarare judecatoreasca executorie. Vreau sa ii asigur pe bucuresteni ca stoparea abuzurilor in urbanism ramane o prioritate pentru mine si ca o sa continuam sa facem asta chiar daca va insemna un conflict cu aceste doua institutii”, a declarat Nicusor Dan la sediul Primariei Capitalei, citat de Agerpres.

El a amintit ca, printr-o decizie administrativa a Consiliului General, PUZ-urile de sector au fost suspendate. Intre timp, doua dintre ele au fost anulate definitiv de instanta, iar cele trei care nu au fost anulate definitiv de instanta au fost suspendate printr-o hotarare judecatoreasca executorie pronuntata de Tribunalul Bucuresti.

„Ce fac Inspectoratul de Stat in Constructii si prefectul municipiului Bucuresti? Indeamna primarii sectoarelor din Bucuresti sa incalce hotararea judecatoreasca executorie pronuntata de Tribunalul Bucuresti. (…) Instanta de judecata – Tribunalul Bucuresti, printr-o hotarare executorie, chiar daca este atacata cu recurs, a dispus suspendarea executarii acestor PUZ-uri de sector. (…) Inseamna ca PUZ-ul de sector nu mai exista juridic in momentul de fata. Legea constructiilor spune ca orice autorizatie de construire trebuie sa se bazeze pe o documentatie de urbanism (…). Ce spun ISC si prefectul municipiului Bucuresti? Spun ca daca ai inceput procedurile pentru a primi o autorizatie de construire, primarul de sector poate sa-si intemeieze autorizatie de construire pe un act care nu mai exista juridic – PUZ-ul suspendat de instanta. Este o aberatie juridica pe care orice student la drept in anul I poate sa o sesizeze. Nu poti sa intemeiezi un act administrativ pe un act care nu mai exista din punct de vedere juridic”, a spus primarul Capitalei.

Nicusor Dan a anuntat totodata ca se va adresa ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, si ministrului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Cseke Attila, pentru a corecta administrativ „indicatiile nelegale”.

„O sa ma adresez oficial celor doi sefi ai persoanelor in cauza – ministrul Afacerilor Interne, seful ierarhic al prefectului municipiului Bucuresti, si ministrului Lucrarilor Publice, seful ierarhic al sefului ISC, in care o sa informez de acest abuz si o sa le solicit sa corecteze in mod administrativ aceste indicatii nelegale pe care subordonatii lor le fac”, a mentionat edilul.

Primarul Capitalei a mai informat ca marti va cere DNA sa cerceteze si modul in care sunt aplicate de catre primariile din Bucuresti prevederile PUZ-ului de sector, in contextul in care acestea au fost suspendate.

„In ceea ce priveste primarii de sector, ii avertizez ca sunt pe cont propriu, interpretarea legii este atributul fiecaruia dintre ei, indiferent de opiniile care le sunt formulate de alte institutii, si vreau sa-i informez ca exista din anul 2019 un dosar la DNA care vizeaza modul in care a fost emis PUZ Sector 3, plangere pe care am formulat-o in 2019, sa-i informez ca am completat plangerea dupa toata analiza pe care am facut-o pe PUZ-urile de sector pentru emiterea celorlalte PUZ-uri de sector.

Am solicitat DNA sa verifice si modul in care au fost emise PUZ-urile de la sectoarele 2, 4, 5 si 6, in afara de sectorul 3, pentru care cererea am facut-o in 2019. Si, azi (marti – n.r.), in mod oficial, in cadrul aceluiasi dosar penal deschis la DNA, o sa solicit sa cerceteze si modul in care sunt aplicate de catre primariile din Bucuresti prevederile PUZ-ului de sector, in contextul in care ele au fost suspendate mai intai administrativ si dupa aceea de catre instanta de judecata”, a afirmat Nicusor Dan.

Luni, Primariile Sectoarelor 2, 4 si 5 au fost notificate de Prefectura Bucuresti pentru deblocarea documentatiilor de urbanism.

Conform unui comunicat de presa al Institutiei Prefectului – Municipiul Bucuresti, decizia a fost luata in contextul in care, de la inceputul acestui an, Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) ale Sectoarelor 2, 4 si 5 au fost suspendate in instanta la solicitarea unui ONG, iar pana la solutionarea cauzei, la nivelul autoritatilor locale „nu a existat o abordare unitara cu privire la procedurile administrative incidente”.

Astfel, apreciaza Prefectura Bucuresti, unele primarii au continuat procedurile de autorizare pentru solicitarile care le-au fost adresate pana la data cand PUZ-urile au fost suspendate de instanta, iar alte autoritati publice locale au considerat ca si pentru aceste solicitari nu pot continua procedura de autorizare, fiind create, astfel, blocaje in activitatea de urbanism si amenajare teritoriala.

Mai mult despre: ,

Comentarii: