Grecia: a inceput procesul celor 24 de voluntari care salvau migranti din Mediterana

externe

Procesul a 24 de voluntari care au ajutat la salvarea migrantilor in largul coastei Greciei a inceput si ulterior a fost amanat pe insula greaca Lesbos, marti. Cazul a fost criticat pe scara larga de catre grupurile pentru drepturile omului si de Parlamentul European, potrivit DW.

Cei 24 de inculpati, inclusiv cativa cetateni straini, au lucrat pentru Emergency Response Center International, un grup de cautare si salvare care a operat pe insula Lesbos din 2016 pana in 2018, si au fost acuzati printre altele de facilitarea migratiei ilegale in Uniunea Europeana si de spionaj, apartenenta la un grup infractional si spalare de bani – infractiuni care pot duce la condamnari de pana la 25 de ani de ani de inchisoare.

Trei dintre inculpati — Sarah Mardini, Sean Binder si Nassos Karakitsos, care au fost arestati in august 2018 — au petrecut deja mai bine de trei luni in arest preventiv. Cazul trebuia sa continue in 2021, dar a fost amanat din cauza unor chestiuni procedurale. Observatorii internationali au condamnat procedurile lente si au spus ca acest caz este motivat politic.

Organizatia pentru drepturile omului Amnesty International a calificat cazul impotriva voluntarilor drept „farsa” si a cerut autoritatilor elene sa renunte la acuzatii.

„Judecate astazi sunt drepturile omului. Aceasta este problema fundamentala”, a spus Binder in fata tribunalului inainte de audierea de marti.

„Asteptam sa mergem la proces pentru ca ceea ce am facut a fost legal”, a spus Binder. „Si avem nevoie ca judecatorul sa admita ca trebuie sa trecem peste asta, pentru ca pana atunci, exista o umbra de indoiala, nu numai asupra mea, ci asupra oricarei persoane care incearca sa salveze.”

„Sarah si Sean au facut ceea ce ar trebui sa faca oricare dintre noi daca ne-am afla in locul lor. A ajuta oamenii care risca sa se inece pe una dintre cele mai periculoase rute maritime din Europa si sa-i ajute sa ajunga la tarm nu este o crima”, a declarat Nils Muiznieks, directorul Biroului Regional European al Amnesty.

Inotatoarea Sarah Mardini, ea insasi refugiata, si sora sa, Yusra Mardini, au participat la Jocurile Olimpice de la Rio in 2016 si la Tokyo in 2021 intr-o echipa speciala a refugiatilor. Povestea lor a devenit subiectul filmului „The Swimmers”, transmis pe Netflix.

Grace O’Sullivan, membra a Partidului Verzilor din Parlamentul European, a declarat pentru DW ca prima zi a procedurilor judiciare a fost „destul de haotica”, in sala de judecata fiind aproximativ 120 de persoane.

„Unii nu au fost prezenti, inclusiv Sarah Mardini, care este considerata un risc de securitate aici, in Grecia”, a spus O’Sullivan.

Ea a continuat sa critice acuzatiile impotriva celor 24 de voluntari ca fiind lipsite de temei si a condamnat perioada lunga de asteptare pentru cei judecati.

Intrebata despre sprijinul ei pentru activisti, O’Sullivan a spus ca a initiat o scrisoare catre Comisia Europeana, care a fost sustinuta de alti 89 de europarlamentari, in care pledeaza pentru renuntarea la acuzatii. „Sper sa vedem un rezultat pozitiv in aceasta saptamana”, a spus ea, adaugand ca „autoritatile grecesti trebuie sa renunte la asta”.

In plus, O’Sullivan a cerut UE sa-si schimbe modul actual de a trata refugiatii si sa se pregateasca pentru o crestere a numarului migrantilor despre care a spus ca trebuie tratati „cu demnitate si respect”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: