externe

Grecia acuza Iranul de „piraterie”. Iranienii au retinut doua petroliere grecesti in Golf ca razbunare

Garzile Revolutionare din Iran au retinut doua petroliere grecesti in Golf, argumentand ca navele nu au respectat reglementarile maritime, conform unui comunicat dat publicitatii vineri, transmite dpa, citata de Agerpres.

Gardienii Revolutiei au spus ca vor fi publicate in curand informatii suplimentare despre cele doua nave si echipajele acestora.

Echipajul unui elicopter al marinei iraniene a aterizat vineri la bordul petrolierului Delta Poseidon, in apele internationale, la aproximativ 22 de mile marine in largul coastei Iranului. Iranienii inarmati au arestat apoi echipajul. O a doua nava greceasca a fost, de asemenea, oprita, iar echipajul a fost arestat, potrivit autoritatilor de la Atena.

Atena a notificat toate navele grecesti din Golf, toate organizatiile internationale relevante si le-a cerut cetatenilor sai sa evite calatoriile in Iran.

Grecia a protestat in cei mai puternici termeni, calificand acest incident drept un act de piraterie. Ministerul elen de externe l-a convocat pe ambasadorul Iranului si i-a inmanat un protest, potrivit unui purtator de cuvant.”Aceste actiuni sunt practic piraterie”, se arata in comunicatul ministerului. Grecia a cerut eliberarea imediata a echipajelor si sa li se permita navelor sa isi continue calatoria. Aceste actiuni au un „impact foarte negativ” asupra relatiilor eleno-iraniene, a mai spus ministerul de externe de la Atena.

Decizia pare a fi un act de razbunare, dupa ce Lana, un petrolier sub pavilion rusesc ce transporta petrol iranian, a fost retinut recent in apele grecesti.

La 19 aprilie, autoritatile elene au sechestrat petrolierul rus Pegas, redenumit Lana cateva zile mai tarziu, in largul insulei Evia, in virtutea sanctiunilor europene legate de razboiul din Ucraina. Potrivit informatiilor de atunci, nava transporta 115.000 tone de petrol iranian. Iranul a cerut din nou vineri „ridicarea imediata” a sechestrarii navei retinuta de Grecia la cererea SUA, acuzate de Teheran de „violarea clara a legii maritime” si a „conventiilor internationale”. Ulterior, Iranul a anuntat ca a decis sa ia „masuri punitive” la adresa Greciei.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Kim Jon Un primeste cadou un cantec in care este descris drept „tata prietenos” si un „marel lider”

In Coreea de Nord a fost lansata o noua melodie care il lauda pe liderul…

3 ore ago

Politia suedeza a impuscat un barbat care a ranit trei femei cu un cutit

Politia suedeza a impuscat si arestat un barbat care ar fi ranit trei femei cu…

3 ore ago

Castigatorul semimaratonului de la Beijing si-a pierdut medalia. La fel si celilalti trei atleti care au incetinit pentru a-l lasa sa castige

Organizatorii i-au retras medalia de aur lui He Jie la semimaratonul de la Beijing de…

3 ore ago

Aproape jumatate din marile orase ale Chinei se scufunda

Aproape jumatate dintre orasele mari ale Chinei sufera niveluri „moderate pana la severe” de subsidenta…

3 ore ago