Grecia anunta ca romanii mai pot sa intre in tara doar daca au test negativ. Precizarile ale ministerului de Externe de la Atena

news

Ministerul de Externe al Greciei a anuntat, sambata, ca romanii care nu au teste negative de coronavirus nu au voie sa intre in tara.

”Incepand de marti, 28 iulie 2020, pasagerii zborurilor din Bulgaria si Romania in Grecia trebuie sa aiba un rezultat molecular negativ al testului (PCR) pentru COVID-19, efectuat cu pana la 72 de ore inainte de intrarea lor in Grecia.

Acest lucru nu se aplica cetatenilor greci, rezidentilor permanenti din Grecia si calatorilor din motive profesionale esentiale.

Calatorii trebuie sa fie testati de laborator cu RT-PCR de tampon orofaringian sau nazofaringian.

Doar calatorii care au un certificat de rezultat negativ al testului RT-PCR vor fi autorizati sa intre in tara. Certificatele trebuie sa fie scrise in limba engleza si sa poarte numele si pasaportul / numarul national de identificare al calatorului.

Laboratoarele care efectueaza testarea RT-PCR ar trebui sa fie:

a. Laboratoare nationale de referinta
b. Laboratoarele nationale de sanatate publica sau
c. Laboratoare private care sunt acreditate de la autoritatile nationale de acreditare respective (nu neaparat in mod specific pentru COVID-19).

Certificatele care nu indeplinesc criteriile de mai sus nu vor fi acceptate. Falsificarea certificatelor este pedepsita de legea greaca.

Calatorii vor trebui sa completeze si sa trimita formularul PLF si pot fi supuse testarii aleatorii la sosirea la granita greaca.

Mai multe informatii sunt disponibile pe travel.gov.gr”, se arata in comunicatul Ministerului de Externe al Greciei.

In mod special, pasagerii care sosesc cu zboruri in data de 28 iulie sau 29 iulie si care nu au avut timp sa faca testul inainte de plecare vor fi testati la sosire pe aeroporturile din Grecia.

MAE precizeaza ca toate conditiile de intrare pe teritoriul Republicii Elene, pe la punctul de frontiera terestra Kulata-Promachonas, raman neschimbate.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Atena 00302106774035 si Consulatului General al Romaniei de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center, in regim de permanenta. De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu un caracter de urgenta, au la dispozitie si telefonul de urgenta al misiunii diplomatice a Romaniei in Republica Elena 00306978996222 si al Consulatului General al Romaniei de la Salonic 00306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de internet: https://www.mae.ro/node/51914, http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro si www.mae.ro.

Mai mult despre: ,

Comentarii: