Categories: externe

Grecia face referendum privind propunerile creditorilor internationali

Premierul elen, Alexis Tsipras, a anuntat in cursul noptii de vineri spre sambata organizarea in Grecia a unui referendum privind documentul ce ar putea rezulta dupa sedinta Eurogrupului, prevazuta sambata, la Bruxelles, intre Atena si creditorii sai, transmite AFP.

„Poporul trebuie sa decida in afara de orice santaj (…), referendumul va avea loc pe 5 iulie”, a declarat prim-ministrul intr-o alocutiune difuzata la posturile de televiziune in jurul orei locale 01.00 (vineri, 22.00 GMT), in ajunul ultimei reuniuni a ministrilor de finante din zona euro, la Bruxelles, inainte de o posibila intrare a Greciei in incapacitate de plata fata de FMI, pe 30 iunie.

Potrivit MarketWatch, citat de Mediafax, creditorii Greciei intentioneaza prelungirea cu cinci luni a programului de salvare a Greciei si furnizarea unor fonduri in valoare de 15,5 miliarde de euro.

Publicatia The Guardian a relatat ca documentele au fost inaintate joi ministrilor de Finante din zona euro si vor fi analizate inainte de reuniunea de sambata a membrilor Eurogroup.

Liderii eleni si reprezentantii Comisiei Europene, Bancii Centrale Europene si FMI trebuie inca sa cada de acord asupra programului de reforme pentru deblocarea finantarii.

Grecia mai mare de primit 7,2 miliarde de euro din programul de salvare in valoare de 240 de miliarde de euro. In lipsa fondurilor, Grecia risca sa nu poata plati FMI datorii de 1,54 miliarde de euro scadente pe 30 iunie.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Tudorache „Diamante” anunta ca isi depune candidatura pentru un nou mandat de primar al Sectorului 1. Sloganul lui „Diamante”: „Ne vrem primarul inapoi”

Daniel Tudorache, fostul primar PSD al Sectorului 1, a anuntat vineri ca isi depune candidatura…

31 de minute ago

Avocatul lui Ion Iliescu: „E bine, sanatos, mai traieste inca 100 de ani” – Video

Avocatul lui Ion Iliescu, Adrian Georgescu, a anuntat vineri ca fostul presedinte este "bine si…

47 de minute ago

Nicolae Robu: „M-am inteleptit, cei de la PSD sunt oameni valorosi, eu ii agreez”. Simonis: „Timisul are nevoie de o schimbare”

Candidatii aliantei PSD-PNL pentru Consiliul Judetean Timis, Consiliul Local si Primaria Timisoara si-au depus, vineri,…

36 de minute ago

Dupa vizita facuta la Moscova, filorusul Dorel Visan a primit la Cluj-Napoca ordinul masonic Umaniterra, fiind declarat „arhanghel al spiritualitatii”

Actorul clujean Dorel Visan a fost prezent la Moscova la deschiderea Festivalului de Film vineri,…

3 ore ago

O noua lansare istorica. Boeing si NASA, gata sa trimita in spatiu nava Boeing Starliner cu echipaj uman

Dupa ani de intarzieri si o serie ametitoare de esecuri in timpul zborurilor de testare,…

2 ore ago

Sentinta la Cluj: Sorina Pintea, trei ani si sase luni de inchisoare cu executare pentru luare de mita

Fostul ministru PSD al Sanatatii, Sorina Pintea, a fost condamnata vineri de Tribunalul Cluj la…

3 ore ago