Grecia, preocupata de revenirea Macedoniei de Nord la fostul sau nume

externe

kyriakos mitsotakis

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis urmeaza sa ridice problema Macedoniei de Nord si respectarea Acordului de la Prespa la Summitul NATO de la Washington, potrivit Kathimerini.

Faptul ca noua conducere a Macedoniei de Nord nu foloseste numele constitutional al tarii, asa cum prevede expres Acordul de la Prespa, dar si atitudinea generala a premierului si presedintelui tarii, care au sustinut de mai multe ori ca tara va fi numita „ Macedonia” a provocat o reactie puternica a Atenei.

Mitsotakis a anuntat in doua interviuri ca va ridica problema cu NATO, avertizand ca atitudinea tarii vecine pune o frana in drumul sau european.

Mitsotakis a zburat luni la Washington unde va sta pana vineri.

Partea principala a calatoriei se refera la evenimentul privind cea de-a 75-a aniversare a NATO. Summitul va valida desemnarea lui Mark Rutte ca noul secretar general al NATO. De asemenea, este prima data cand summit-ul va avea loc cu 32 de aliati, dupa finalizarea aderarii Finlandei si Suediei.

Summitul de trei zile – 9-11 iulie – va avea o agenda larga, inclusiv consolidarea capacitatilor de aparare ale Aliantei si contributia sporita a statelor membre NATO europene si a Canadei pentru implementarea investitiilor planificate. De asemenea, pe agenda se afla si confirmarea sprijinului acordat Ucrainei, a cooperarii NATO cu parteneri precum UE si Indo-Pacific 4 – Australia, Japonia, Noua Zeelanda, Coreea de Sud – pentru a aborda provocarile comune de securitate precum terorismul, imigratia ilegala si protectia liberei navigatii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: